Resfințirea Bisericii Înălțarea Domnului din Parohia vâlceană Orlești

În Duminica a III-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din localitatea Orlești, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a resfințit și biserica parohială, cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, după cum ne-a relatat arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Ieri, 3 iulie, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat care sunt învățăturile desprinse din pericopa evanghelică citită în această duminică. La final, i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit la restaurarea și împodobirea acestui sfânt locaș.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în cadrul parohiei, părinților slujitori Dragoș Alexandru și Lucian Georgian Siia le-a fost conferit de către Preasfințitul Emilian Lovișteanul, rangul onorific de „iconom”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Sfintei Mănăstirii Dintr-un Lemn.

La acest eveniment deosebit din viața Parohiei Orlești au mai luat parte reprezentanți ai autorităților locale și de stat, preoți și numeroși credincioși din localitate, dar și din parohiile învecinate.

Lucrările de construcție la Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Orlești, județul Vâlcea, au început în anul 1910 și sau finalizat în anul 1913, în al 47-lea an de domnie al Regelui Carol I, fiind și sfințită de către P. S. Sofronie, Episcopul Râmnicului.

Pictura în frescă a fost realizată în stil neo-bizantin, de către renumitul pictor Stan Hermeneanu din Govora Băi, ucenicul marelui pictor Belizarie din București, între anii 1941 și 1956. Între anii 1984 și 1985 a fost curățită, spălată și reîmprospătată, respectându-se originalitatea ei, lucrările fiind realizate de către pictorul Ion Diaconu din Râmnicu Vâlcea. Tot în această perioadă au fost consolidate turlele biserici, afectate grav de cutremurul din anul 1977.

În noiembrie 1985 biserica a fost resfințită de către PS Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului.

Între anii 2007 și 2008 la inițiativa și sub îndrumarea părinților slujitori Dragoș Alexandru și Lucian Georgian Siia s-au realizat mai multe lucrări de restaurare și înfrumusețare, construindu-se și o casă parohială, o fântână cu troiță și o capelă clopotniță.

Lucrările au fost realizate cu sprijinul Primăriei Orlești prin primarul Constantin Cârstina și cu ajutorul enoriașilor din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente