Resfințirea bisericii filială din Parohia Fârtățești II, județul Vâlcea

În ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, astăzi, 29 iunie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din comuna Fârtățești, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a târnosit și biserica filială din satul Seci – Valea Ursului, după ce lucrările de consolidare a bisericii și restaurare a picturii au fost finalizate, după cum informează arhiram.ro.

Sute de credincioși au venit astăzi în parohia Fârtățești II, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii filiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Astăzi, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de resfințire a bisericii, părintele ierarh a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ctitoriei de locașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară, și de asemenea, care este semnificația trecerii credincioșilor prin Sfântul Altar după târnosirea bisericii.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică și a evidențiat activitatea misionară, viața și personalitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Emilian l-a felicitat pe părintele paroh Ioan Gârju, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie, a mulțumit domnului primar al comunei Fârtățești pentru sprijinul acordat la restaurarea și înfrumusețarea sfântului locaș și-a binecuvântat pe credincioșii prezenți oferindu-le în dar iconițe și cărți de rugăciuni.

„…Părintele Ioan Gârju, parohul comunității, este un om harnic, fiind la a doua biserică restaurată și renovată în decurs de doi ani, și iată două biserici reînnoite și resfințite cu ajutorul lui Dumnezeu. Binecuvântăm această comunitate și nădăjduim că rugăciunile săvârșite în această biserică vor fi ascultate în continuare de Dumnezeu, și mai mult decât atât, comunitatea întreagă va participa la slujbele oficiate aici în duminici și sărbători. Sfânta Liturghie de astăzi, închinată sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ne-a cuprins pe toți în duh de rugăciune, în duh de liniște și de binecuvântare a Sfintei Treimi, pentru ca mărturisirea Sfinților Apostoli să fie un imbold și un model pentru noi toți, slujitorii sfintelor altare și credincioși ai Bisericii Ortodoxe, spre a împlini lucrarea Bisericii, lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos în lume, de sfințire și de binecuvântare pentru dobândirea vieții veșnice.”, a conchis Preasfințitul Părinte.

La acest eveniment au mai luat parte Părintele Iulian-Mădălin Bușagă, Protoiereu de Drăgășani, domnul ing. Nicolae Voicescu, primarul comunei Fârtățești, oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Istoric

Biserica filială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Seci, comuna Fârtățești, județul Vâlcea, a fost construită pe temelia unei alte biserici în anul 1905, în timpul domniei regelui Carol I al României.

În anul 1996, la inițiativa preotului Octavian Mihăiescu și cu sprijinul enoriașilor din satele Seci și Valea Ursului, biserica a fost renovată, restaurată pictura și a fost resfințită.

Între anii 2011 și 2012, sub îndrumarea preotului paroh Ioan Gîrju, s-au realizat mai multe lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare: s-a restaurat pictura interioară și s-a pictat din nou în exterior, s-a învelit cu tablă din aluminiu, s-a consolidat fațada exterioară, s-a pardosit în interior, s-au turnat alei din beton, s-au construit clopotnița și șoproanele prăznicare, s-a împrejmuit cu gard biserica și cimitirul și s-a realizat drumul de acces. Lucrările au fost realizate cu sprijinul Primăriei Fârtățești, prin primarul Nicolae Voicescu și cu ajutorul enoriașilor din parohie și din satele Seci și Valea Ursului.

Comentarii Facebook


Știri recente