Resfințirea Bisericii din Topleț, protopopiatul Băile Herculane

În ziua sărbătorii Sf. Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat lucrările efectuate la biserica parohială din Topleț, protopopiatul Băile Herculane, informează episcopiacaransebeșului.ro.

La sărbătorirea hramului bisericii, Sf. Arhidiacon Ștefan, luni, 27 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Topleț. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de renovare a bisericii, întrucât în ultima perioadă s-au făcut lucrări de consolidare a locașului de cult, afectat de către infiltrațiile de apă din fundația bisericii.

După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor, Preasfinția Sa a săvârșit dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sf. Liturghii, Preasfinția sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh, în final oferind acte de cinstire ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult.

„Sfântul pe care astăzi l-am praznuit ne învață că fără jertfa din această viață nu vom vedea pe Dumnezeu. Biserica noastră îl numește întâi mucenic și arhidiacon, ceea ce înseamnă că a fost începătorul misiunii diaconești, foarte solicitantă în perioada primară a creștinismului, însă și începător al martirajelor creștine. Acest sfânt a urmat întocmai învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos, slujind Biserica și oamenii, dar fiind și dispus să își ofere viața pentru cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, fără să își urască ucigătorii, care deși i-au văzut fața luminată ca a unui înger, au fost orbiți să vadă adevărul care ieșea din gura lui. Având în vedere că îl aveți ca ocrotitor, vă îndemnăm părintește să aveți în inimă și în cugete mereu, exemplul de sacrificiu suprem al acestui sfânt, care ne învață că fără jertfă nu vom vedea fața lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea părintele paroh a mulțumit în mod public Ierarhului, binefăcătorilor, dar și tuturor credincioșilor prezenți. „Suntem recunoscători Preasfintei Treimi și îngerilor ajutători pe care ni i-a trimis pentru a putea împlini această lucrare și iată prin bunăvoința ierarhului nostru să o binecuvântăm. Biserica din Topleț, străjuiește, dacă doriți de pe această înălțime Valea Cernei, fiind primul locaș de cult ortodox care întâmpină pe acei care călătoresc prin Eparhia noastră, venind din estul țării. Această zi de sărbătoare și-a primit cununa prin slujirea arhierească și prin rugăciunile de binecuvântare a bisericii, făcute de către Preasfințitul Episcop Lucian. Și parohia noastră, cu multă jertfă, în aceste perioade foarte grele pentru Biserică și Țară a biruit această dorință materializată în lucrările de consolidare a locașului de cult”

În încheiere, copiii și tinerii din Topleț au oferit celor prezenți un moment artistic, reprezantat de sceneta Nașterii Domnului, după care toți credincioșii au luat parte la agapa frățească de hram oferită de către parohie cu acest fericit prilej.

Comentarii Facebook


Știri recente