Resfințirea bisericii din Păucișoara, județul Mureș

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent sâmbătă, 9 iulie, în mijlocul comunității din localitatea Păucișoara, filie a Parohiei ortodoxe Abuș, din comuna Gănești, județul Mureș, unde, împreună cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului, și un sobor de 30 de preoți, a resfințit biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

În urmă cu 100 de ani, mai exact în 1911, preotul Ioan Pop împreună cu o ‘mână de oameni’ încep zidirea bisericii din Păucișoara, amplasată în altă parte față de locul unde se aflase odinioară vechea bisericuță de lemn (1850). Actuala biserică din zid a fost renovată în 1991, pictată în 1993, iar din 2008, sub păstorirea părintelui Lucian Feșteu, s-au realizat mai multe lucrări de reparații interioare și exterioare, încununate cu această frumoasă slujbă arhierească.

Sute de credincioși la centenarul bisericii

După săvârșirea slujbei de resfințire a bisericii, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită s-a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia IPS Irineu a vorbit despre pilda celor zece fecioare și despre cele două surori ale lui Lazăr, Marta și Maria, subliniind faptul că toate lucrările omenești trebuie să se încununeze cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Atât arhiepiscopul Alba Iuliei, cât și ceilalți doi ierarhi prezenți la acest eveniment duhovnicesc au subliniat unitatea și legătura foarte strânsă care există între românii și maghiarii din această localitate, unitate care vine de la Hristos Domnul. Chiar dacă astăzi comunitatea din Păucișoara este formată doar dintr-o ‘mână de oameni’, numărând 90 de suflete, cum ne-a precizat părintele Lucian Feșteu, la prăznuirea centenarului bisericii au luat parte peste 500 de credincioși veniți de aproape sau mai de departe. IPS Irineu a fost însoțit de pr. Ilarie Moldovan, inspector eparhial, și de pr. Partenie Pop, protopop de Târnăveni. La finalul slujbei au fost înmânate opt gramate arhierești, iar părintelui paroh Lucian Feșteu i s-a acordat rangul de sachelar, cu drept de a purta brâu albastru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…