Resfințirea bisericii din parohia Turculești, prot. Topoloveni

Parohia Turculești din comuna Călinești, protopopiatul Topoloveni, a îmbrăcat astăzi, 11 septembrie 2011, haine de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, informează eprhiargesului.ro.

De asemenea , Înaltpreasfinția sa a săvârșit și Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă special amenajată în curtea sfântului lăcaș. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, fii ai satului veniți din toate colțurile țării și credincioșii din parohie, în total peste o mie de persoane.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, mulțumind enoriașilor din Turculești pentru sprijinul pe care l-au acordat părintelui paroh în ultimii patru ani.

Biserica din Turculești a fost construită în anul 1872 pe locul unei mănăstiri din secolul al XVIII-lea care a fost dărâmată. Ctitorul bisericii din zid a fost părintele Ioan Alexandrescu care a fost sprijinit de toți enoriașii parohiei. Prima restaurare importantă s-a realizat în anul 1934, o contribuție deosebită având părintele Virgil Duțoiu.

Din anul 2007, actualul preot paroh, ajutat de enoriașii parohiei, a început o altă etapă de restaurare, fiind realizate următoarele:

– restaurarea picturii realizată de pictorul Daniel Mânăstireanu din Târgoviște ; mochetare și împodobire cu diferite obiecte bisericești ;încălzire centrală; schimbarea tâplăriei ; tencuire exterioară,schimbarea burlanelor, palcarea temeliei cu piatră de munte ; realizarea unui parc cu pavele prin contribuția primăriei locale ;în curtea bisericii a fost ridicată o cruce din lemn cu înălțimea de 6 m, unde Mântuitorul Iisus Hristos este sculptat în mărime naturală.

Pentru toate aceste realizări , părintele paroh Bologea Cozmin a primit distincția de iconom stavrofor.

Restaurarea bisericii din parohia Turculești este o realizare deosebită având în vedere că satul are doar 109 familii.

Comentarii Facebook


Știri recente