Resfințirea Bisericii din Parohia Raci, județul Gorj

Credincioșii din parohia gorjeană Raci, Protoieria Târgu Jiu Sud, au trăit în Duminica a VI-a după Paști, la 20 mai 2012, momente de mare bucurie duhovnicească prilejuită de resfințirea bisercii parohiale ce poartă hramurile Înălțarea Domnului și Sfinții Arhangheli. Slujba Sfintei Liturghii și sluba de resfințire au fost săvârșite de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Gheorghe Cioiu – Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

La final, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a dezvoltat învățăturile pericopei evanghelice din această duminiocă (Ioan 9, 1-58). Pornind de la minunea vindecării orbului din naștere, Înalt Preasfinția Sa a subliniat importanța și necesitatea vederii sufletești. „Evanghelia acestei duminici ne îndeamnă să-L rugăm pe Mântuitorul Iisus să ne vindece de orbirea trupească, dar mai ales de orbirea sufletească, pentru a ajunge la vederea desăvârșită, la vederea lui Dumnezeu. Căci ne spune Sfânta Scriptură: Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5, 8) De aceea este nevoie să-L rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne țină cu mintea trează, cu sufletul curat și cu lumina ochilor ațintită spre El, care este Lumina cea adevărată”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Resfintirea Bisericii din Parohia Raci a fost prilejuită de încheierea lucrărilor de consolidare, renovare și pictură efectuate aici în perioada 2004 – 2012, cu sprijinul credincioșilor și a autorităților publice locale. Pentru osteneala depusă în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh Ionuț Cristian Salavat a primit rangul bisericesc de sachelar. De asemenea, persoanele care au contribuit în mod deosebit la renovarea bisericii au primit Gramate de mulțumire și apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.

Sfântul locaș a împlinit astăzi 100 de ani de la prima sfințire, care a avut loc la 20 mai 1912, biserica fiind construită în perioada 1895 – 1912.

Comentarii Facebook


Știri recente