Resfințirea Bisericii din Parohia Iaslovăț, Protopopiatul Rădăuți

Biserica din parohia Iaslovăț, Protopopiatul Rădăuți va fi resfințită duminică, 24 octombrie. Slujba de resfințire va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. După slujba de resfințire se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească.

Prima biserică de lemn de la Iaslovăț a fost ridicată probabil pe timpul lui Alexandru cel Bun și a dăinuit până la 1877 când s-a târnosit biserica nouă la 17 noiembrie sub exarhul renumit Theodor Usatiuc fost rector al Institutului Teologic din Cernăuți. Biserica actuală a fost finalizată prin reconstrucția bisericii din 1877 și care a fost târnosită la 17 noiembrie 1977 de către mitropolitul Teoctist venit atunci la Iași. Arhitectul bisericii noi în stil ștefanian a fost Eusebie Lateș, care era arhitectul județului, fiind și directorul Institutul de Proiectări din Suceava. Catapeteasma a fost sculptată de către conductorul arhitect Sfeț I. din Suceava. Pe această catapeteasmă este prezentat un brâu central cu soarele rotitor – din vechea stemă a Bucovinei – fapt ce a însemnat mult curaj prin 1977. Pictura a fost realizată de frații pictori de renume internațional Gavril și Mihai Moroșan.

În anii 2009-2010, cu sprijinul Primăriei Iaslovăț și prin bunăvoința unor oameni inimoși, la lăcașul de închinăciune din satul Iaslovăț a fost schimbat acoperișul bisericii și clopotniței, a fost reabilitată tencuiala exterioara a bisericii, s-au executat lucrări de consolidare la fundația bisericii, precum și lucrări de restaurare la poarta de lemn de la intrarea în curtea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente