Resfințirea bisericii din parohia Godeanu – Mehedinți

Sâmbătă, 15 august, când Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinstește slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului, trei Ierarhi vor participa la slujba de resfințire a bisericii din localitatea Godeanu, județul Mehedinți.

Anul acesta, cu prilejul hramului bisericii, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei, alături de Prea Sfințitul Părinte Episcop Siluan, al românilor ortodocși din Ungaria și Prea Sfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, vor oficia slujba de resfințire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

Situată în partea de N-V a județului Mehedinți, la o distanță de 30 km de orașul Drobeta Turnu Severin, parohia Godeanu este una dintre comunitățile ortodoxe vechi din Episcopia Severinului și Strehaiei, cu tradiții și obiceiuri păstrate din străbuni.

Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului și a fost construită în anul 1862 pe cheltuiala enoriașilor, fiind sfințită în anul 1869 de către Prea Sfințitul Calinic al Râmnicului. Sfântul locaș are formă de navă cu un antreu la intrare, naos, pronaos și altar, fiind construit din piatră și cărămidă.

Pe parcursul anilor s-au făcut unele reparații exterioare și interioare, precum și spălarea picturii. În ultimii ani, cu ajutorul PS Nicodim (fiu al satului), s-a restaurat pictura de către pictorul Eugen Papici.

Prin atașamentul credincioșilor față de biserica parohială, dar și prin misiunea pastoral-administrativă a părintelui stareț Pavel de la mănăstirea Topolnița și a preotului slujitor Grigore Petrescu s-a refăcut acoperișul, s-au finisat tencuielile exterioare și s-a placat soclul dimprejurul bisericii cu piatră. Pe peretele dinspre apus s-a fixat icoana Adormirii Maicii Domnului în mozaic. Curtea bisericii a fost împrejmuită cu gard de fier pe o fundație de piatră, iar împrejurul bisericii s-a semănat gazon. Toate aceste lucrări fiind realizate prin purtarea de grijă a părintelui stareț Pavel de la mănăstirea Topolnița.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente