Resfințirea bisericii din parohia Bârjoveni, Protopopiatul Roman

Sute de credincioși sunt așteptați duminică, 29 mai, în ziua de pomenire a Sfintei Mc. Teodosia Fecioara, la biserica ‘Sf. Gheorghe’ din parohia Bârjoveni (Protopopiatul Roman), cu ocazia slujbei de resfințire ce va fi oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează epr.ro.

Evenimentul religios din duminica a șasea după Paști vine să încununeze eforturile preotului paroh Nicolae Bogdan Pantilimon, care, susținut de enoriași, după cîțiva ani de muncă, a reușit să redea bisericii imaginea deteriorată din cauza trecerii anilor și a intemperiilor naturii, dat fiind faptul că sfîntul lăcaș împlinește anul acesta 175 de ani. Astfel, cu numeroase eforturi, în ciuda dificultăților vremurilor, s-a reușit consolidarea bisericii, schimbarea acoperișului, restaurarea catapetesmei, introducerea unui mobilier nou, înnoirea sfintei mese, precum și înzestrarea cu obiecte de cult noi.

‘Originar de pe aceste meleaguri, profesorul academician Răzvan Teodorescu, în perioada cât a activat în calitate de ministru al culturii, s-a îngrijit de biserica din Bîrjoveni, ajutînd financiar și cu specialiști în domeniul construcțiilor, la consolidarea acesteia’, a precizat preotul protopop Florin Țuscanu. Ctitorită în anul 1836 de familia boierului Solomon, biserica ‘Sf. Gheoghe’ din Bîrjoveni, deține în patrimoniul său mai multe cărți de cult din veacul al XIX-lea, precum și o catapeteasmă din aceeași perioadă.

Comentarii Facebook


Știri recente