Resfințirea bisericii din localitatea gorjeană Izvarna

În cea de-a XVIII-a Duminică de după Rusalii, închinată de Biserica noastră Pescuirii minunate, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din localitatea gorjeană Izvarna.

Credincioșii din Parohia Pocruia, Protoieria Târgu Jiu Nord, județul Gorj, au participat în număr mare la slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, din filia Izvarna. În mijlocul lor a fost prezent IPS Irineu, care a oficiat slujba de resfințire și Sfânta Liturghie.

‘Apostolii s-au împărtășit de cuvintele Mântuitorului ca la o Sfântă Liturghie’

La final, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenți despre învățăturile deprinse din pericopa evanghelică duminicală, ce a avut ca temă ‘Pescuirea minunată’. ‘Din Sfânta Eanghelie de astăzi înțelegem, în primul rând, că Domnul Hristos este permanent prezent în viața noastră. El Însuși ne-a spus aceste cuvine, zicând: ‘Iată Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor’. A fost alături de Apostoli, chiar și atunci când, fiind pe mare noaptea, nu au reușit să prindă nimic în mrejele lor. Pentru ca cererea și credința lor să fie întărite, Domnul li s-a arătat dimineața, dar nu înainte de a-i învăța cuvântul Său. Apostolii au participat la această împărtășire a Cuvintelor Dumnezeiești ca la o Sfântă Liturghie, punând la inimă cele spuse de Mântuitorul. În final, ei au fost îndemnați să arunce mreaja în apă. Evident că învățătura primită încă nu odrăslise deplin în inimile lor, însă, la porunca Mântuitorului, ei mai aruncă o dată mreaja și pescuirea lor aduce în chip minunat roade neașteptate. Având în minte această minune, trebuie să luăm aminte și să credem că învățăturile Domnului sunt lucrătoare și dătătoare de mult folos în viața noastră. Ori de câte ori ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinim, nu numai că viața noastră rodește în pace, liniște și prosperitate, ci sufletele noastre dobândesc răsplată mare pentru a merge drept pe cărarea mântuirii. Prin urmare, Cuvântul lui Dumnezeu este sămânța pe care Semănătorul a aruncat-o în inima noastră pentru a rodi în virtute și fapte bune’.

Pentru efortul depus în restaurarea sfântului lăcaș, preotul paroh Vasile Gheorghe Popescu a primit gramată de mulțumire din partea IPS Irineu. În numărul lăcașurilor de închinare ridicate și restaurate de cucernicul preot, biserica filiei Izvarna se înscrie pe locul al cincilea.

Sfântul lăcaș a fost ridicat în timpul episcopului Atanasie Mironescu, al Râmnicului-Noul Severin, pe locul unei bisericuțe din lemn. Slujba de sfințire a avut loc la data de 30 octombrie 1899.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…