Resfințirea bisericii din localitatea Boița, județul Sibiu

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și un sobor de preoți și diaconi, au binecuvântat, duminică, 19 august 2012, lucrările de înfrumusețare efectuate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Boița, județul Sibiu, informează site-ul mitropolia-ardealului.ro.

Monumentala biserică din localitatea de pe granița Transilvaniei, socotită a fi o „Catedrală a Mărginimii Sibiului”, a fost renovată de curând și a redevenit o adevărată fortăreață a credinței ortodoxe în această parte a țării. Lucrările au vizat acoperișul și exteriorul bisericii, în mod special. Au fost reparate anexele din curte, s-a realizat un sistem de captare a apei fluviale și s-a achiziționat un clopot. La interior, au fost realizate încălzirea centrală și alte lucrări de înfrumusețare. Sfințită la 1822, de episcopul Vasile Moga, după ani de trudă din partea boicenilor în timpuri grele, amintind aici foametea care a agravat pe atunci situația economică din această zonă, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost adesea catedrală pentru Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Biserica a fost înconjurată, stropită cu apă sfințită și unsă cu untdelemn sfințit. Sfânta Masă, în care sunt așezate moaște de la sfințirea din 1822, a fost reîmbrăcată cu veșmintele pregătite pentru acest eveniment. Credincioșii au avut posibilitatea la final, să intre în altar și să se închine.

A urmat Sfânta Liturghie la care, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat credincioșilor prezenți Evanghelia rânduită a fi citită în Duminica a XI-a după Rusalii. Ierarhul a tâlcuit pe larg Pilda Datornicului nemilostiv și a evidențiat câteva învățăturile de seamă din acest pasaj biblic.

„Evanghelia de astăzi ne vorbește despre iertare, despre dragoste și despre datoria noastră de a ne ierta unii pe alții. Dumnezeu ne iartă și noi ne rugăm mereu Lui pentru a ne ierta păcatele noastre cele grele”, a spus PS Episcop Visarion.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal ‘Theofania’.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu l-a hirotosit iconom stavrofor pe părintele paroh Alexandru Szasz, ca prețuire pentru întreaga activitate administrativă și pastorală în cei cinci ani de slujire la Boița. A urmat slujba de parastas, la care au fost pomeniți toți preoții slujitori la altarul bisericii din Boița și toți ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult.

După slujba parastasului, Mitropolitul Ardealului i-a felicitat pe credincioșii din Boița pentru realizările în parohie și pentru sprijinul oferit bisericii din sat.

„Este o zi comemorativă și o zi deosebită, de sărbătoare, pentru dumneavoastră, pentru biserica dumneavoastră și obștea de aici. Sunt 200 de ani de viețuire sfântă, două secole în care biserica aceasta a fost un izvor nesecat de apă vie”, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, precum și Primăriei și Consiliului local din Boița.

La rândul său, părintele paroh a mulțumit ierarhilor și preoților pentru prezența la această zi deosebită din viața parohiei, a amintit lucrările efectuate la biserică și câteva aspecte semnificative din istoria edificiului. Păritnele Szasz le-a oferit celor doi arhierei câte o icoană ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului, copii fidele ale icoanei de hram din biserică, ce a fost pictată de renumitul artist Ioan Zugravu din Poplaca la 1822.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…