Resfințirea bisericii din Deușu, Cluj Napoca

Înconjurat de 30 de preoți, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a resfințit duminică, 11 septembrie, biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Deușu, Protopopiatul Cluj I, după cum ne informează Radio Renașterea.

Construit în urmă cu 60 de ani, locașul a fost supus de-a lungul timpului mai multor lucrări de renovare, un proces capital fiind demarat în anul 2007.

Cu sprijinul credincioșilor, în acel an biserica a intrat din nou într-un proces de restaurare. Ce s-a executat ne-a spus preotul paroh Ioan Farcas: „În primul rând a fost refăcut acoperișul și s-au refăcut bolțile și interiorul bisericii. S-a decopertat vechea tencuială și s-a montat instalație electrică nouă. Pictura a fost executată de către pictorul Gabriel Solomon, având sprijinul material al preotului Mihai Meseșan, fiu al satului, care slujește în Parohia Lugano, Elveția. S-a confecționat iconostas, două strane, tetrapod, sculptate în lemn de nuc de către Ciprian Cipcigan din Deușu”.

Și altarul a fost înzestrat cu mobilier nou, iar Sfânta Masă cu acoperăminte și s-au cumpărat candelabre și lampadare, tot cu sprijinul credincioșilor. Biserica a fost reabilitată și la exterior, fiind amenajată, de asemenea, curtea. Toate aceste lucrări au fost realizate cu sprijinul credincioșilor, al fiilor satului, al Consiliului Local al comunei Chinteni și al altor donatori.

Scurt istoric

Prima biserică din satul Deușu a fost ridicată în anul 1740, din lemn, în formă de navă, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Datorită faptului că biserica a devenit neîncăpătoare, între anii 1951-1956 credincioșii au construit actuala biserică ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. În anul 1963 biserica a fost pictată de pictorul Vasile Moraru, iar 8 ani mai târziu era finalizată tencuiala la exterior. Între timp s-a cumpărat un clopot, iar pe 23 mai 1971 locașul a fost sfințit de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În anul 2006, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a aprobat cererea Adunării Parohiale de înstrăinare a pădurii care aparținea Parohiei Deușu, în scopul restaurării locașului, care era deteriorat, iar în interior pătrundea apa, fiind deteriorată și pictura. Atunci a început primul proces de restaurare, în același an fiind schimbare geamurile și ușile. Ulterior, Comisia de pictură bisericească a aprobat repictarea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…