Resfințirea bisericii din comuna Bogdănești (județul Bacău)

Duminică, 22 iunie 2008, Preasfințitul Ioachim Băcăoanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din comuna Bogdănești, protopopiatul Onești, jud. Bacău.

Conform pisaniei, sfântul locaș, ctitorit de Ștefan, Safta, Ana și Ioan Russet, a fost sfințit întâia dată în anul 1778 de către episcopul de Roman, Leon Gheuca. În secolul al XX-lea s-au făcut lucrări de reparații și consolidare, după primul război mondial și după cutremurul din 1977. Biserica a fost pictată pentru prima dată în anii 1994-1996, sub păstoria preotului paroh Ioan Apetri. Sfințirea s-a făcut de către Preasfințitul Eftimie, Episcopul Romanului, la 1 septembrie 1996.

În anul 2007 s-au făcut reparații capitale la acoperiș, s-a construit un nou sistem de drenaj, pentru protejarea monumentului de umiditate, și s-au amenajat aleile de acces, cu sprijinul enoriașilor și contribuția Primăriei. La 330 de ani de la prima sfințire a bisericii și la 130 de ani de la înființarea școlii primare din localitate, creștinii ortodocși din comuna Bogdănești au trăit un eveniment deosebit. După slujba de sfințire a locașului înnoit, PS Ioachim Băcăoanul a binecuvântat piatra de temelie pentru un așezământ social-filantropic și a săvârșit Sf. Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți din protopopiatul Onești. Predica Duminicii tuturor Sfinților a fost rostită de Pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, fiu al comunei Bogdănești. La finalul slujbei, PS Arhiereu Ioachim a acordat distincția de iconom stavrofor preotului paroh Ioan Apetri și distincții de ctitori și binefăcători celor care au contribuit la realizarea lucrărilor de înnoire a sfântului locaș.

Comentarii Facebook


Știri recente