Resfințirea bisericii Buna Vestire și Sfânta Muceniță Ecaterina din cartierul bucureștean Giulești

Sute de credincioși au participat, astăzi, 25 noiembrie 2012, la resfințirea bisericii „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Ecaterina” din cartierul bucureștean Giulești.

Slujba a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preafericirea Sa a explicat la final semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei duminicii a 30-a după Rusalii, în care se arată că orice om credincios trebuie să fie și milostiv, pentru că Tatăl nostru Cel din ceruri este milostiv, iar Împărăția lui Dumnezeu se poate lua numai prin milostenie, fiindcă „atunci când suntem milostivi, Dumnezeu Cel milostiv Se recunoaște în cei milostivi, iar cei milostivi Îl înțeleg și Îl iubesc și se pot apropia de El în bucuria și slava iubirii milostive a Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României.

Dregătorul bogat, de care amintește Sfânta Evanghelie, era evlavios, cuvios, împlinitor al legilor Vechiului Testament, dar în adâncul sufletului său se ascundea patima lăcomiei de averi materiale, lipsindu-i milostenia.

„Potrivit tradiției Bisericii noastre, acest tânăr, după un an de luptă cu el însuși, s-a hotărât totuși și a vândut averile și a împărțit banii săracilor, devenind unul dintre cei care Îl urmau pe Iisus. Chiar se spune că a devenit Episcop în Asia Mică. A fost nevoie de un timp de luptă nu cu alții, ci cu sine însuși. A fost nevoie de o răstignire interioară între a împlini sfatul Mântuitorului Hristos sau a rămâne în continuare legat de bogățiile materiale”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că cel care face milostenie dobândește comori în ceruri, fiindcă după despărțirea sufletului de trup, de toate cele materiale, luăm în sufletul nostru doar lumina faptelor bune.

„Când am făcut o milostenie, se luminează sufletul nostru, pentru că în primul rând se luminează sufletul celui care a primit milostenia noastră ca pe un dar de la Dumnezeu, iar Dumnezeu a folosit mâinile noastre ca să ajute pe cel care e nevoiaș și s-a rugat Lui ca să fie ajutat. În felul acesta, o faptă bună se transformă în sufletul nostru într-o calitate numită bunătate”, a mai spus PF Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul României a apreciat eforturile depuse pentru restaurarea și înfrumusețarea locașului de cult.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârșit resfințirea sau retârnosirea acestei biserici cu hramurile Buna Vestire și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina pe care o prăznuim astăzi. Această resfințire s-a făcut după ample lucrări de consolidare, de reparație capitală și de împodobire a Bisericii ca urmare a ostenelilor părinților slujitori de aici și ca urmare a dorinței și credinței și contribuției credincioșilor din această parohie”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

După slujba de sfințire, credincioșii au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și, potrivit rânduielilor bisericești, au așteptat să intre și să se închine în sfântul altar

Biserica nou resfințită a fost construită la începutul secolului trecut. A avut mult de suferit în urma bombardamentelor din anul 1944 și a cutremurelor, însă a fost de fiecare dată restaurată. Ultimele lucrări au început în anul 2009 și au constat într-un proces amplu de consolidare, precum și de refacere a picturii interioare.

Pentru strădaniile depuse în restaurarea locașului, părintele paroh Lucian Gheorghe a primit, din partea Patriarhului României, Ordinul bisericesc „Sfântul Ștefan cel Mare”.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…