Resfințirea Bisericii Buna Vestire din Daia Română, județul Alba

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în comuna Daia Română, în Duminica a IV-a după Rusalii, unde a oficiat slujba de resfințire a Sfintei Biserici cu hramul „Buna Vestire”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. La eveniment a participat un sobor numeros de preoți și diaconi, care au adus bucurie și binecuvântare în sufletul credincioșilor.

Întâmpinat cu dar de clopote și flori de enoriașii îmbrăcați în straie de sărbătoare și port popular tradițional, Înalt Prea-sfințitul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în altarul special amenajat în aer liber. Acest eveniment se datorează eforturilor administrative și pastorale ale pr. Vasile Brădilă, începând cu 1994, de la instalarea sa ca preot în această parohie. Printre activitățile inițiate și împlinite de părintele paroh se numără extinderea cimitirului și împrejmuirea lui, lucrări de reparații și renovare majore la casa parohială și biroul parohial. De asemenea, s-a ocupat de reparațiile capitale ce s-au desfășurat la Biserica ‘Buna Vestire’, constând în mărirea balconului interior și desfacerea tencuielii, pregătirea pentru pictarea bisericii în tehnica ‘fresco’ și reparația totală a acoperișului și a bolților. Totodată a fost dotat lăcașul de închinăciune cu sistem de încălzire centrală și iluminat interior și exterior, au fost înlocuite geamurile și ușile vechi, au fost reparate zidurile împrejmuitoare și au fost placate cu piatră andezit. Totodată a fost refăcut pavajul din curtea bisericii și hidroizolația bisericii. Lucrările au culminat cu pictarea totală a lăcașului de cult și schimbarea în totalitate a cupolelor. Pr. Brădilă Vasile a sprijinit buna funcționare a postului de Radio ‘Reîntregirea’, a ajutat cu alimente și produse agricole Asociația Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia, acordă sprijin financiar familiilor afectate de calamități, susține obținerea unor locuri de muncă pentru cetățenii comunei, inițiază și se implică direct în viața social-culturală a comunității.

Apreciere pentru paroh și credincioși

Pentru toate aceste lucrări și strădania depusă, pr. Brădilă Vasile a primit rangul de iconom stavrofor, iar credincioșii, care au sprijinit biserica, cu ajutor financiar, dăruire și dragoste creștinească, au fost felicitați de către IPS Irineu, care le-a oferit gramate de mulțumire.

La ceremonia religioasă au participat oficialități centrale, județene și locale, printre care Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Alexandru Pereș, vicepreședintele Senatului României, deputatul Cocliș Radu, primarul comunei Visarion Hăprian, alte oficialități.

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a adresat credincioșilor cuvinte de felicitare și îndemnuri pentru o viață duhovnicească: „Fie ca această nobilă comună să fie binecuvântată de Soarele Hristos, iar cei ce cred că lumina soarelui este benefică pentru sănătatea lor și prosperitatea recoltelor de ce să nu creadă că Soarele Hristos este cel ce încălzește și vindecă sufletele și durerile fiecăruia dintre noi, iar alături de rugăciune curată, Acesta va aduce lumina și speranța, puterea și bucuria necesară înălțării spirituale, duhovnicești, pentru a sta veșnic în apropierea acestei Lumini”.

Comentarii Facebook


Știri recente