Resfințire la Mihălășeni, Protopopiatul Săveni

Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din parohia Mihălășeni, Protopopiatul Săveni, a fost resfințită Duminică, 8 iulie 2012, de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. De dimineață, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de un sobor de preoți, de copiii îmbrăcați în costume naționale și de numeroșii enoriași ai parohiei. Oamenii au asistat apoi la Sfânta Liturghie, deși temperaturile au fost foarte ridicate. Au fost acordate distincții pentru credincioșii care au sprijinit în mod substanțial reconsolidarea și înfrumusețarea bisericii. De asemenea, primarul comunei Mihălășeni, Geanin Loradan Buraga, a primit Crucea moldavă, pentru modul în care a contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș.

‘A fost o zi de bucurie și de înaltă trăire duhovnicească, sărbătoarea fiind dublată de faptul că în acest an biserica noastră împlinește 100 de ani de când a fost sfințită. Pentru mine, ca paroh, numit în anul 2000 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, momentul resfințirii a însemnat o mare realizare. Mi-am propus încă de la început că sfântul lăcaș să arate așa cum este bineplăcut lui Dumnezeu. Doresc să mulțumesc credincioșilor parohiei noastre pentru tot efortul depus în ultimii ani la reabilitarea lăcașului de închinăciune ocrotit de Sfânta Parascheva. Oamenii au fost alături de mine și m-au sprijinit în toate activitățile întreprinse’, a relatat pentru Ziarul Lumina pr. paroh Petru Hrițac.

La finalul programului liturgic au rostit alocuțiuni PS Calinic Botoșăneanul, pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, pr. Ioan Canciuc de la parohia Strahotin, Protopopiatul Săveni, și primarul Geanin Loradan Buraga. În perioada următoare, la Mihălășeni vor fi demarate lucrările de zidire a unei case sociale în care să funcționeze un muzeu de obiecte religioase. Biserica ‘Sfânta Parascheva’ a fost supusă în ultimii ani unui proces de reconsolidare și înfrumusețare, coordonate de pr. paroh Petru Hrițac. S-a pictat în interior, s-a curățat catapeteasma, s-au schimbat ușile și geamurile, iar la exterior, sfântul lăcaș a fost consolidat, după ce s-a decapat până la cărămidă.

Comentarii Facebook


Știri recente