Resfințire la Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici a îmbrăcat haină de sărbătoare cu ocazia marelui praznic al Intrării Maicii Domnului în Biserică. Un sobor de patru arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a resfințit vechea biserică a mănăstirii, informează „Ziarul Lumina”.

Mii de credincioși din întreaga țară s-au adunat duminică, 21 noiembrie, la Mănăstirea Lainici pentru a participa la resfințirea bisericii cu hramul ‘Intrarea Maicii Domnului în Biserică’. Sărbătoarea a început din ajunul praznicului cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de IPS Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Programul liturgic a continuat cu slujba de Priveghere. A doua zi, slujba de resfințire a fost oficiată de IPS Irineu, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o esplanadă special amenajată în curtea mănăstirii.

La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre rolul Maicii Domnului în viața Bisericii. ‘Sfânta Fecioară Maria, după nașterea din părinții Ioachim și Ana, a fost adusă la templu pentru a rămâne în grija lui Dumnezeu, pentru a fi hrănită de sfinți și pentru a se pregăti de marea cinste care-i fusese gătită. Nu putea să stea departe de Sfânta Sfintelor, pentru că ea însăși este Sfânta Sfintelor, Rai Cuvântător și mai desfătată decât cerurile. Prin prezența ei, templul Domnului s-a făcut sălaș al rugăciunii permanente, ea însăși fiind Maica rugăciunii. Lângă odoarele Legii Vechi, tablele legii, toiagul lui Aaron, mana cea cerească, Sfânta Fecioară a petrecut ani de zile, până când îngerul lui Dumnezeu i-a vestit că va lua în pântece și va naște pe Cel ce cuprinde toate, pe Fiul celui Preaînalt. Maica Domnului este adusă la templu pentru a fi slujită de îngeri, pentru a fi mai desfătată decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii și decât toate puterile cerești’. În continuare, IPS Irineu a arătat că Maica Domnului a fost proorocită în Vechiul Testament și în ea toate cuvintele Scripturii vechi s-au limpezit și s-au făcut depline.

Ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana

Actul de resfințire a sfântului lăcaș a fost citit de arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, care a prezentat pe larg istoricul și viața duhovnicească a cinstitului așezământ. La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească. Biserica veche a Mănăstirii Lainici este, după tradiție, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana. În decursul timpului a fost de mai multe ori părăginită de vitregiile istoriei. A fost revigorată după Revoluția din 1989, prin contribuția oamenilor și prin strădania obștii mănăstirești, în frunte cu părintele Ioachim Pârvulescu.

Comentarii Facebook


Știri recente