Resfințire în Parohia gorjeană Dănești

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a liturghisit duminică, 25 septembrie 2011, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în mijlocul credincioșilor gorjeni din localitatea Bucureasa. Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Irineu a fost prilejuită de resfințirea bisericii parohiale cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Peste două sute de credincioși din Parohia gorjeană Dănești, Protoieria Târgu Jiu Nord, s-au adunat la rugăciune în Filia Bucureasa, unde Înaltpreasfințitul Irineu a resfințit Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.

Mult-așteptatul eveniment a succedat resfințirii Bisericii ‘Sfinții Arhangheli’ din parohia învecinată Brătuia, care a avut loc săptămâna trecută, în prima duminică după praznicul Înălțării Sfintei Cruci.

În Domnul, ‘cele imposibile devin posibilități’

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au primit cuvânt de folos din partea IPS Mitropolit, care le-a vorbit despre rolul mântuitor al Sfintei Biserici: ‘Biserica este casa lui Dumnezeu, locul cel mai de preț al unei comunități. A fost întotdeauna considerată Ierusalimul cel Ceresc, în care este prezent Însuși Mântuitorul Hristos, împreună cu îngerii, cu sfinții și cu toți drepții laolaltă. Pentru aceasta, bucuria noastră este a revederii, a întâlnirii, a prieteniei, a înfierii în Tatăl, pentru că toți suntem copiii Lui, iar El ne descoperă aici, în Biserică, tainele Sale cele mai presus de minte. Tot aici primim cuvântul dumnezeiesc și mângâierea Duhului Sfânt, adică sfințenia, care ne ajută să ajungem în Împărăția cea cerească, vindecându-ne de orice boală sau neputință’. În continuare, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, a pescuirii minunate. ‘Sfântul Evanghelist Luca ne învață prin această descriere că Mântuitorul Hristos este în Biserică. Domnul este prezent în mijlocul nostru și prin Sfânta Sa Evanghelie ne spune cuvinte de îmbărbătare, de dragoste, cuvinte despre Împărăția cerurilor. Atâta vreme cât El ne stă alături, avem nădejde că tot ceea ce cerem de la El se va împlini. Iată, Sfântul Petru, care ascultând de cuvântul Său, aruncă mreaja în apă și o ridică încărcată de mulțimea peștilor. El se înfricoșează de această minune, dându-și seama că Cel din fața sa este Domnul, însă crede cu toată convingerea că cele spuse de Dânsul se vor împlini. Încrederea și ascultarea sa sunt pe deplin răsplătite. Pe fața lui răsare o bucurie care nu poate fi umbrită de teamă sau de frică. Din exemplul său învățăm că, dacă ne rugăm lui Dumnezeu și credem în El, și cele imposibile devin cu certitudine posibilități’, a încheiat Înalt Preasfinția Sa.

Activitatea părintelui paroh Ștefan Rusu, care a coordonat lucrările de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș, a fost răsplătită prin ridicarea sa la rangul de sachelar. Totodată, au mai fost acordate gramate de mulțumire reprezentanților autorităților locale și oamenilor de bine care au participat la înfrumusețarea și reabilitarea bisericii.

Sfântul lăcaș a fost ridicat între anii 1950 și 1954, de credincioșii din localitatea Bucureasa. Slujba de sfințire a avut loc la data de 3 octombrie 1954 și a fost săvârșită de vrednicul de pomenire mitropolit Firmilian Marin al Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…