Resfințire de biserică și hram la Dunărea de Jos

În Duminica a XIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, la 2 septembrie 2012, credincioșii Parohiei Frumușița, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, au participat la resfințirea noii biserici parohiale din localitate, cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, de către chiriarhul Dunării de Jos. IPS Casian a fost prezent sâmbătă și la hramul Bisericii ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și ‘Sfântul Dionisie Exiguul’ din Galați, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoți din Administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența unui impresionant număr de credincioși din parohie și nu numai.

De asemenea, copiii participanți la programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ au oferit răspunsurile liturgice, alături de credincioșii prezenți, într-o frumoasă cântare omofonă. După ce au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, urmând unei tradiții îndătinate la Dunărea de Jos, chiriarhul locului a oferit tinerilor elevi și preșcolari ghiozdane și rechizite școlare – dar pentru începerea noului an școlar.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a prezentat credincioșilor ‘Monografia Parohiei Frumușița’, lucrare alcătuită de pr. paroh Marius Gavrilescu și editată în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În prefața acestei monografii, Înalt Preasfinția Sa a subliniat că ‘dăinuirea de un secol a frumoasei biserici cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, în localitatea Frumușița, arată deodată trăinicia temeliei credinței, dar și generozitatea și dărnicia ctitorilor de lăcașuri sfinte de odinioară, ale căror nume sunt scrise în documentul de sfințire din anul 1911, dar mai ales în ‘Cartea Vieții’.’

Pentru merite deosebite, preotul paroh și autorul monografiei a primit distincția de iconom stavrofor.

De asemenea, au fost acordate o serie de diplome care au evidențiat jertfelnicia ctitorilor, a autorităților locale, dar și a credincioșilor.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru 350 de persoane, atât credincioși participanți, cât și persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei.

Biserica din Frumușița a fost construită între anii 1910 și 1911, pe terenul donat de Atanasie Dimitrecu, mare proprietar din județul Buzău, cu cheltuiala și osteneala ‘pioșilor creștini și inimoșilor români’, moșierii Gheorghe și Maria Rădulescu, din Ploiești, fiind sfințită la 14 octombrie 1911. Biserica a mai fost reparată după cel de-al Doilea Război Mondial, ea fiind resfințită în 1987. În anul 2001, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, binecuvântează demararea unor ample lucrări de consolidare și reparații la interior și exterior, constând în construirea unor noi turle, reparații la acoperiș și la pereții exteriori, reamenajarea curții, înlocuirea completă a mobilierului bisericesc și placarea cu marmură a Sfintei Mese. Lucrările au fost permanent îndrumate de pr. paroh Marius Gavrilescu, ajutat de membrii Consiliului și Comitetului parohial, jertfelnicii credincioși și cu sprijinul autorităților locale.

Hram la început de an bisericesc la Galați

Sărbătoare a fost și la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și ‘Sfântul Dionisie Exiguul’, din municipiul Galați, care și-a sărbătorit la 1 septembrie 2012 al doilea hram. Sărbătoarea a debutat în ajun, prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie și Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din 50 de tineri elevi și studenți din parohie.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu și credincioși ai parohiei, dar și din alte parohii din oraș. În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfinția Sa a arătat că ‘începutul anului bisericesc în Biserica ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Galați înseamnă și cinstirea înaintașilor noștri, în chip cu totul special a fericitului întru pururea pomenire episcop Chesarie, care, cu zeci de ani în urmă, a intuit canonizarea Sfântului Dionisie Exiguul și încredințarea hramului ‘Începutul anului bisericesc’ acestei parohii pline de daruri, care traduc viața Sfântului Vasile cel Mare în viața slujitorilor de la Sfântul Altar și, prin ei, în viața credincioșilor acestei parohii atât de dinamică și, în același timp, atât de pilduitoare în ceea ce înseamnă îndeosebi lucrul cu tineretul’.

Biserica desfășoară ample programe cu copiii și tinerii parohiei, în cadrul programului național ‘Hristos împărtășit copiilor’. De remarcat sunt atât lucrarea edilitar-gospodărească deosebită, realizată la această parohie în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

‘Cu prilejul sărbătoririi hramului, Parohia ‘Sf. Vasile cel Mare și Sf. Dionisie Exiguul’ a asigurat masa de prânz bătrânilor aflați în două instituții de ocrotire socială, au fost acordate ajutoare financiare bolnavilor și familiilor sărace aflate în evidențele speciale ale parohiei și a fost organizat un concurs de șah la care au participat mai mulți copii integrați în programul catehetic-național ‘Hristos împărtășit copiilor’ și nu numai’, ne-a declarat părintele paroh Constantin Oancea.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum și slujba de pomenire a ctitorilor adormiți în Domnul. La final, toți invitații, slujitori, credincioși, tineri și copii, au fost invitați la agapa frățească, pentru eveniment fiind pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente.

Comentarii Facebook


Știri recente