Resfințire de biserică la Parohia Valeadeni din Protopopiatul Reșița

Duminică, 21 septembrie, la o săptămână după marele praznic al „Înălțării Sfintei Cruci”, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului va oficia slujba binecuvântării bisericii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Valeadeni, Protopopiatul Reșița, păstorită de preot paroh Dumitru Tiuch.

Aflat la 20 km de municipiul reședință de județ, Reșița, pe Valea Pogănișului, satul Valeadeni este atestat documentar încă din secolul XVI, când purta numele de „Vladan”. Se poate însă ca numele de „Valeadeni” să provină de la expresia „Valea Deniei” („denie” = slujbă de seară în Săptămâna Patimilor). Biserica satului, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost construită prin contribuția localnicilor între anii 1908-1909. Pictura în frescă a fost executată în perioada 1973-1974.

Datorită lucrărilor de înfrumusețare și reamenajare din ultima vreme, la care și-au adus aportul enoriașii parohiei în frunte cu preotul paroh, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a răspuns invitației de a binecuvânta locașul de cult și pe credincioși printr-o slujbă specială și prin săvârșirea Sfintei Liturghii.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente