Resfințire de Biserică la Climești, Protopopiatul Roman

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia duminică, 11 iulie, slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena” din parohia Climești, comuna Făurei, Protopopiatul Roman, informează epr.ro. Zidită în anul 1883, în stil bizantin cu elemente moldovenești, de Grigorie și Eugenia (fostă Ghika) Cozadini, biserica a necesitat de-a lungul timpului lucrări de restaurare și consolidare, între care, unele mai ample în 1999-2000, când a fost resfințită de PS Ioachim Băcăuanul.

Din nefericire în luna februarie 2009, lăcașul de cult a luat foc, arzând atunci o parte din acoperiș, turnul, fiind de asemenea topite și cele trei clopote existente din vremea ctitorilor. La inițiativa PS Episcop Ioachim Băcăuanul, s-au demarat acțiuni de restaurare și refacere a bisericii, sub coordonarea preotului paroh Vasile Luncanu. Astfel, au fost refăcute integral acoperișul, bolta, turnul clopotniță. Totodată, a fost schimbată tâmplăria ușilor și ferestrelor.

De asemenea, au fost achiziționate clopote noi, iar părțile din sfântul lăcaș afectate de foc au fost repictate. În sfântul altar a fost refăcut piciorul Sfintei Mese și s-au schimbat acoperămintele. Lucrările de restaurare și refacere au fost realizate cu sprijinul Centrului Eparhial Roman, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Local Făurei, al enoriașilor și a unor sponsori deosebiți, între care deputatul Raul Victor Surdu Soreanu.

Comentarii Facebook


Știri recente