Resfințire de biserică la Botoșani

Câteva mii de credincioși au participat duminică, 27 mai 2012, la resfințirea Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Botoșani. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi, potrivit Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Curtea Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Botoșani a fost ieri-dimineață neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să participe la solemna slujbă de resfințire a lăcașului de cult botoșănean și la Sfânta Liturghie săvârșite de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc, și pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani.

Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ a fost restaurată în ultimii ani, atât la interior, cât și la exterior, fiind împodobită cu pictură. Momentul resfințirii lăcașului de închinăciune a reprezentat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Dumitru Volentiru, care a fost ajutat de credincioșii din parohie și de alți binefăcători. Slujba de resfințire prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie credincioșii din parohie și din parohiile apropiate. În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Teofan a subliniat semnificația și importanța Bisericii și a învățăturii Bisericii în viața credincioșilor creștini. ‘Ne-a învrednicit Dumnezeu în această zi și am înălțat rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată de-a lungul anilor asupra acestei sfinte biserici, asupra enoriașilor care fac parte din această parohie ocrotită de Sfântul Dimitrie și de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Am format astăzi cu toții, cler și credincioși, un cor de inimi nenumărate, inimi care încearcă să bată în ritm de împărăția cerurilor, de viață cât mai aproape de adevăr, de viața creștinească și românească. Zidim biserici, venim la biserică, ne închinăm și ne rugăm în biserică din dorul de viața veșnică. Și ce este viața veșnică? Răspunsul la această întrebare ni-l dă Sfântul Evanghelist Ioan care afirmă că viața veșnică este cunoașterea lui Dumnezeu, iar la cunoașterea lui Dumnezeu se ajunge prin cunoașterea credinței, prin trăirea credinței și prin mărturisirea credinței’, a spus IPS Teofan.

La finalul slujbei au mai rostit alocuțiuni pr. protopop Lucian Leonte, care a dat citire hrisovului de sfințire, și pr. paroh Dumitru Volentiru, care a mulțumit binefăcătorilor și celor prezenți la eveniment. IPS Teofan a acordat pr. paroh Dumitru Volentiru distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’ pentru merite deosebite în păstrarea credinței și promovarea culturii creștine, precum și diplome și distincții de vrednicie consiliului și comitetului parohial, dar și binefăcătorilor lăcașului de cult.

Biserica ‘Sfântul Mucenic Dimitrie’ a fost construită în anul 1833 de către comisul Ioan Macromat, secundat de către medelnicerul Grigorie Racliș, ambii din Botoșani, pe o temelie de piatră neuniformă, aparținând altei biserici mai vechi construită probabil după 1700. Ultimele lucrări de restaurare ale lăcașului de cult au fost efectuate în perioada 1994-2012 prin strădania preotului paroh Dumitru Volentiru și osârdia unor credincioși din municipiul Botoșani. Documentația tehnică a restaurării a fost întocmită de prof. dr. ing. Marcel Patraș din Iași, care a condus și lucrările de consolidare, alături de ing. Adrian Iosub din Botoșani. Pictura în tehnica frescă a fost executată în perioada 1996-2012 de către prof. Dan Gogu din București, pictor de categoria I. Tot în această perioadă s-a construit și complexul parohial, alcătuit din capela mortuară, sala de prăznuire, casa parohială, agheazmatarul, anexele gospodărești și noua împrejmuire a curții bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente