Resfințire de Biserică în satul Izvorul Rece din Arhiepiscopia Râmnicului

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’, din Parohia Recea, comuna Vaideeni, județul Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Sute de credincioși s-au adunat duminică, 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă a prăznuit ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’, în Parohia vâlceană Recea, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii din satul Izvorul Rece. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Gherasim, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învățătură, binecuvântându-i pe cei prezenți: ‘În această zi de mare praznic am reușit să săvârșim, cu ajutorul lui Dumnezeu, sfințirea acestui cinstit lăcaș de închinare. Ne bucurăm totodată pentru că am găsit biserica în bună rânduială, pe frații preoți la misiunea lor și pe credincioși în jurul lor, așa cum stau oile în preajma păstorului lor. Îi binecuvântăm pe toți și nădăjduim ca asemenea sărbători de mare încărcătură duhovnicească, asemenea bucurii duhovnicești să fie cât mai dese în eparhia noastră, spre slava lui Dumnezeu și spre cinstea Sfintei Sale Biserici’.

La final, părintele Nicolae Constantin Ureche, parohul Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’, a fost felicitat de IPS Gherasim pentru efortul depus la ridicarea sfântului lăcaș și a primit distincția de iconom stavrofor.

După slujbă, credincioșii au trecut prin Sfântul Altar, unde au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, și au luat anafură și târnoseală. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ‘Axios’, condus de prof. dr. Iustin Androne.

La eveniment au mai participat: părintele Ioan Marin, protoiereu de Horezu, autorități locale și centrale, preoți și peste 1.000 de credincioși din parohie și din împrejurimi.

Restaurarea a început în 2005

Biserica cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Parohia Recea, comuna Vaideeni, județul Vâlcea, a fost târnosită în anul 1895 de către PS Ghenadie Enăceanu, fiind ridicată cu contribuția moșnenilor din satul Izvorul Rece. Lucrările de restaurare au început în anul 2005, cu binecuvântarea IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la inițiativa preotului paroh Nicolae Constantin Ureche, cu sprijinul enoriașilor și ajutorul financiar acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Vaideeni și obștea sătească de moșneni Izvorul Rece. Astfel, a fost reconstituită turla centrală, cu susținere pe stâlpi de beton, acoperișul a fost refăcut cu tablă zincată, vechiul gard de împrejmuire a fost înlocuit cu unul din fier forjat, stranele și catapeteasma au fost înlocuite, a fost instalată o centrală termică, iar scara exterioară a fost pavată cu marmură. Pictura interioară și exterioară a fost realizată de pictorul Gheorghe Țivrea din Slătioara.

Comentarii Facebook


Știri recente