Resfințire de biserică în localitatea ieșeană Dumești

Sâmbătă, 6 octombrie 2012, Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din parohia Dumești, Protopopiatul Iași 3, a fost resfințită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca urmare a terminării lucrărilor ce s-au săvârșit la acest sfânt lăcaș în ultimii ani. 33 de preoți și diaconi și 1.000 de credincioși au participat la sărbătoarea localității ieșene, în cadrul căreia pr. paroh Vasile Plăcintă a fost hirotesit iconom stavrofor, informează „Ziarul Lumina”.

Sâmbăta trecută, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în parohia ieșeană Dumești, unde, în sobor numeros de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, cât și slujba Sfintei Liturghii. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Mihail Roșu, protopop al Protoieriei Iași 3, și pr. George Aquaro, misionar al Orthodox Christian Mission Center, invitatul special al Arhiepiscopiei Iașilor pentru seria conferințelor preoțești de toamnă. La sărbătoare au participat aproximativ o mie de credincioși din Dumești și din împrejurimi, veniți să asiste la slujbele religioase și să se închine în sfântul altar. Lăcașul de închinare a fost sfințit prin stropirea cu apă sfințită și cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. Sfânta Liturghia a avut loc imediat după slujba de resfințirie, în altarul de vară situat în curtea bisericii.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat importanța existenței lăcașurilor de cult în viața comunităților, cât și a slujbelor de sfințire și de resfințire a acestora.

‘Înălțăm biserici și le restaurăm pentru un singur scop: ca prin frumusețea și măreția lor să se propovăduiască împărăția cerurilor, căci Biserica este slava împărăției cerurilor, unde ‘în cer ni se pare a sta’. Biserica este zidită, pictată și împodobită cu icoane, pentru ca, atunci când intrăm și ne rugăm în ea, să rupem ritmul obișnuit al existenței noastre, să pregustăm raiul și slava Sfintei Treimi. De aceea, se cuvenea ca și lucrările săvârșite la biserica dumneavoastră să fie binecuvântate prin slujba resfințirii și împodobite cu prezența Duhului Sfânt. În același timp, prin această slujbă de resfințire am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit la înfrumusețarea și înnoirea bisericii. Trebuie să știți, iubiți credincioși, că biserica este loc de tămăduire pentru sufletele noastre cuprinse de foarte multe răni, loc de întărire și de bucurie. Cine să te mângâie în durerea ta, dacă nu mâna ocrotitoare a Maicii Domnului, privirea binecuvântată a sfinților și puterea Duhului Sfânt? Și unde să găsim tărie pentru sufletul nostru nevolnic și slab și pentru trupurile noastre atât de firave, dacă nu în biserică? Avem nevoie de puterea, de sănătatea trupească și sufletească și de bucuria ce izvorăsc din bisericile noastre și, de aceea, se cuvine să le îngrijim cum se cuvine’, a subliniat, în predica sa, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan.

‘Resfințirea bisericii reprezintă momentul cel mai important al comunității noastre’

La sfârșitul dumnezeieștii Liturghii, pr. Mihail Roșu, protopopul Protoieriei Iași 3, a dat citire hrisovului de resfințire, după care pr. paroh Vasile Plăcintă a primit din partea Înalt Preasfințitului Teofan rangul de iconom stavrofor, pentru implicarea sa în lucrările de construcție și de înfrumusețare ale lăcașului de cult închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult și au ajutat la lucrările bisericii, cărora li s-au oferit distincții și diplome. În cuvântul de mulțumire, pr. paroh a subliniat importanța zilei și a slujbelor arhierești săvârșite: ‘ziua de astăzi (n.r. sâmbătă) va rămâne în sufletele noastre, ale celor din Dumești, ca o zi sfântă, binecuvântată, de mare trăire duhovnicească și, nu în ultimul rând, ca o zi de o mare bucurie. Resfințirea bisericii noastre după 139 de ani reprezintă momentul cel mai important al comunității noastre actuale, o întâlnire cu Dumnezeu și o încununare a eforturilor iubirii jertfelnice a credincioșilor și a rugăciunilor mitropolitului care ne păstorește’.

La final, IPS Teofan i-a invitat pe toți cei prezenți la manifestările religioase prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, după care a rostit rugăciunea de dezlegare.

Zidită între anii 1790-1791 și sfințită de vrednicul de pomenire mitropolit Veniamin Costachi, Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Dumești a trecut de-a lungul timpului prin mai multe vitregii, printre care și un incendiu, fiind resfințită în 1873 de protoiereul Gheorghe Popa. Din anul 1984, biserica este păstorită de actualul paroh, pr. Vasile Plăcintă, care a săvârșit următoarele lucrări de reparații la lăcașul de închinare: înlocuirea acoperișului cu tablă zincată nouă (1985), înzestrarea bisericii cu straie noi, sculptate în stejar (1986), înlocuirea tencuielilor interioare și înlocuirea stufului de pe bolți cu plasă de rabitză (1988), înlocuirea tencuielilor exterioare atât la biserică, cât și la turnul clopotniță (1989), refacerea zidurilor împrejmuitoare (1990), pictarea din nou a bisericii la interior în tehnica fresco, lucrare efectuată de pictorul Oprea Olteanu (1999-2003), înlocuirea pardoselii cu dulap de brad (2003), reconstruirea casei sociale (2009), continuarea lucrărilor de consolidare în exterior, zugrăvirea zidurilor cu material decorativ, construirea în curtea bisericii a unui altar de vară (2012).

Comentarii Facebook


Știri recente