Resfințire de biserică în Bogonos, Lețcani – județul Iași

Peste o mie de credincioși au participat sâmbătă, 1 septembrie 2012, la slujba de resfințire a bisericii din Bogonos, comuna Lețcani, județul Iași, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi. În după-amiaza aceleiași zile, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat Parohia Slobozia din comuna Sirețel, unde a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sâmbătă, 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, enoriașii Parohiei Bogonos din comuna Lețcani, Protopopiatul Iași III, l-au avut ca oaspete pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, în sobor de preoți și diaconi, a resfințit Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din localitate, restaurată în ultimii ani, atât la interior, cât și la exterior. Momentul resfințirii lăcașului de închinăciune a reprezentat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Costan Vasile, care a fost ajutat de credincioșii din parohie, de primărie și de alți binefăcători. Slujba de resfințire prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie peste 1.000 de credincioși din această enorie și din parohiile apropiate. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât și după terminarea acesteia, credincioșii prezenți la sărbătoarea comunei Lețcani au intrat în altarul noului lăcaș sfințit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt celor prezenți, în care a făcut referire la noul an bisericesc ce tocmai a început, arătând ce trebuie să facă omul pentru ca timpul său să fie bineplăcut Domnului. ‘În cuvântul rostit de Mântuitorul Hristos în Evanghelia de astăzi s-a amintit ceea ce în adevăr și în adâncime sufletul omului dorește să se împlinească, anume ca orice zi, orice vreme și orice activitate să fie bineplăcute Domnului. Dar cum se poate ajunge la acest lucru? În primul rând prin smerenie, căci cei smeriți, cei care nu își complică viața cu amănunte nesemnificative, cei care rămân la esența lucrurilor știu că doar un lucru este necesar: ca omul să trăiască frumos și curat pe acest pământ și să dobândească împărăția cerurilor în eternitate. Un an și un timp bineplăcut Domnului este și atunci când rănile păcatelor sunt vindecate, prin smerenie, prin rugăciune și prin iubire față de toți. De asemenea, vederea propriilor păcate, lucru mare, minunat și poate cel mai greu, face ca orice timp al nostru să fie al lui Dumnezeu’, a subliniat IPS Teofan în cuvântul de învățătură.

La finalul slujbei au mai rostit alocuțiuni pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași III, care a dat citire hrisovului de resfințire, și pr. paroh Costan Vasile, care a mulțumit binefăcătorilor și celor prezenți la eveniment.

Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Bogonos a fost ridicată la inițiativa părintelui Sava Popovici, între anii 1918-1924, prin contribuția ministrului Basarabiei Ion Inculeț și a soției sale Ruxandra, dar și a lui Toma Cristea și a soției sale, Ana. De asemenea, la edificarea bisericii, târnosită în anul 1924, au mai contribuit locuitorii din satele vecine. În anul 2003, la inițiativa preotului paroh Vasile Costan, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-au demarat lucrări de consolidare, renovare și reabilitare. În ultimii ani, la biserica din Bogonos s-a realizat un acoperiș nou, în stil moldovenesc, cu tablă de cupru. În același timp, biserica a fost înzestrată cu mobilier nou, catapeteasmă, iconostase și străni, lucrate în lemn de stejar, realizându-se renovări la exterior și aplicându-se și ornamente florale.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în după-amiaza zilei de sâmbătă în parohia Slobozia din Sirețel, unde, începând cu ora 18:00, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfârșit, Înalt Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură.

Comentarii Facebook


Știri recente