Reprezentanții Departamentului Românilor de Pretutindeni la Patriarhie

Reprezentanții Departamentului Românilor de Pretutindeni s-au întâlnit marți, 26 iunie 2012, cu Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar-patriarhal. În cadrul vizitei au fost analizate prioritățile pentru următoarea perioadă.

Mai multe detalii a oferit Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul Episcop vicar-patriarhal: „Am discutat despre posibilitatea cooperări în continuare între Patriarhia Română și departamentul pe care îl conduce în implementarea unor proiecte concrete care să vină în sprijinul românilor de pretutindeni, desigur în primul rând a celor din jurul granițelor țării, pentru că am discutat probleme care ne preocupă deopotrivă și pe noi și instituțiile statului cu privire la prezența românilor în Serbia, Ungaria, Republica Moldova, dar chiar și mai departe cum sunt românii din Africa de Sud, unde noi am început un proiect pentru construirea unei biserici care să vină în sprijinul românilor, pentru că Biserica este elementul coagulant al românilor, acolo unde se păstrează și se cultivă păstrarea identității naționale spirituale și culturale”.

Pentru Natalia Intotero, reprezentanta Departamentului Românilor de Pretutindeni cooperarea cu Biserica reprezintă o prioritate.

„Ne-am bucurat foarte mult ca astăzi să avem o primire deosebită din partea Preasfinției Sale Ciprian Câmpineanul. Ne dorim o colaborare foarte bună pentru binele tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor. Este foarte importantă prezența și colaborarea dintre Patriarhia Română și Departamentul pentru românii de pretutindeni în beneficiul românilor. Am discutat despre proiectele care se află în prezent în derulare și despre viitoare propuneri în funcție de prioritățile care sunt pentru viitor”, a declarat pentru Radio TRINITAS Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Consiliul pentru Problemele Românilor de Pretutindeni a fost înființat în anul 1995 în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru și a reprezentat prima structură pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării. În 1998, a fost creat Subsecretariatul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, în 1999, acesta fiind transformat în Departamentul pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare. În ianuarie 2001 Departamentul fost redenumit – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) – și a intrat în componența Ministerului Informațiilor Publice. În 2003, DRP a fost transferat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, iar în martie 2004, în subordinea Cancelariei primului-ministru.

Comentarii Facebook


Știri recente