Reprezentanții clericilor și mirenilor din Arhiepiscopia Bucureștilor în ședință la Reședința Patriarhală

În Sala Sinodală din Reședința patriarhală s-au desfășurat sâmbătă, 4 februarie, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul lucrărilor a fost analizată și evaluată activitatea eparhiei din anul 2011.

Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni, s-au reunit sâmbătă în cadrul lucrărilor acestui organism de conducere deliberativ, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor. Alături de Patriarhul României au fost Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințiții Episcopi-vicari patriarhali Ciprian Câmpineanul și Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum ne informează Ziarul Lumina. În deschiderea ședinței Adunării Eparhiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de evaluare a activităților din anul 2011 intitulat ‘Continuitate și accente noi în activitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor’.

Activitatea socială și filantropică, o prioritate pentru 2012

Preafericirea Sa a arătat că Arhiepiscopia Bucureștilor a demarat numeroase lucrări și activități în anul 2011, toate sub semnul eficientizării slujirii pastorale, duhovnicești și misionare a credincioșilor, precum și înmulțirea manifestării dragostei creștine în ajutorarea celor aflați în nevoi și necazuri. Pe lângă aceste aspecte au fost evidențiate și importantele realizări administrative, care sunt semne ale bunei chivernisiri și sporiri a avutului bisericesc, cadru necesar pentru toate celelalte activități.

‘Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Centrul eparhial, protoieriile și parohiile sale, a rămas și în anul 2011 cel mai mare susținător financiar al ‘Ziarului Lumina’, al postului Radio TRINITAS și al postului TRINITAS TV. Totodată, această arhiepiscopie a devenit și cea mai darnică eparhie în susținerea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului’, a subliniat Preafericirea Sa. În încheierea acestui cuvânt, Patriarhul României a spus că prioritățile pe anul 2012 sunt intensificarea activității social-filantropice, îngrijirea și ajutorarea bolnavilor. Activitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost evaluată de comisiile Adunării Eparhiale: Comisia administrativ-bisericească, Comisia culturală și educațională, Comisia economică, bugetară și patrimonială, Comisia social-filantropică, Comisia organizatorică, juridică și de validare, precum și în plenul adunării, când au fost prezentate rapoartele fiecărei comisii. La finalul întrunirii, membrii Adunării Eparhiale au aprobat rapoartele comisiilor privind activitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor în anul 2011.

Înainte de deschiderea efectivă a lucrărilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a săvârșit un Te Deum în Catedrala patriarhală, slujbă săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.

Filantropie pentru 154.000 de persoane din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor în 2011

În 2011, în Arhiepiscopia Bucureștilor au funcționat 687 de parohii, 43 de filii, 101 paraclise, organizate în nouă protopopiate, precum și 34 de mănăstiri, trei schituri, trei metocuri și două catedrale. În ceea ce privește organizarea vieții monahale, în anul 2011 au fost închinoviați 23 de viețuitori, au fost săvârșite nouă rasoforii, 15 tunderi în monahism și cinci hirotonii întru ieromonah. În anul 2011 au beneficiat de ajutor social-filantropic 154.000 de persoane. Astfel, anul trecut au fost organizate 46 de acțiuni sociale, 36 de acțiuni de sponsorizare, 45 de acțiuni de donație și 13 programe cu caracter permanent, între care: ‘Masa Bucuriei’, cu 66 de unități care desfășoară activități social-filantropice (34 de parohii din București și Ilfov, nouă parohii din Ploiești – Prahova, trei cămine de bătrâni, două seminarii teologice, 13 trapeze de mănăstiri, două ONG-uri și trei așezăminte sociale).

Comentarii Facebook


Știri recente