Reprezentanți din toată lumea discută la Arad despre Teologia Dogmatică astăzi

Simpozionul Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă a continuat ieri, 12 iunie, în Aula „Dr. Ilarion V. Felea” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad Astăzi este ultima zi rezervată discuțiilor și elaborării unui document final Simpozionul se desfășoară sub genericul „Tradiție și dogmă – ce fel de Teologie Dogmatică propunem pentru vremea de azi?”.

În a doua ședință a primei zile, joi 11 iunie, au vorbit și alți participanți, printre care prof. dr. Peter Bouteneff de la Seminarul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir” din New York – USA, cu lucrarea „Evoluția versus Creație? O exegeză ortodoxă a capitolelor 1-3 din Facere”. A urmat prof. dr. Despina Prassas de la Colegiul Provicence – USA, care a vorbit despre teologia Sfântului Ioan Gură de Aur. Despre teologul român, pr. Dumitru Stăniloae, a vorbit pr. dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, punând accent pe relația dintre dogmă și teologie la acesta: „Dogma este definită la părintele Stăniloae nu numai din perspectivă personalistă și dinamică, ci și prin raportare la conținutul infinit al persoanei lui Hristos sau al persoanelor Preasfintei Treimi. Pe această cale dogma însăși are un conținut infinit, ceea ce implică necesitatea adâncirii ei continue sau a explicării ei interminabile prin teologie. Iar cea care face această lucrare de explicare este Biserica, în calitate de subiect al teologiei”, a mai spus pr. Ștefan Buchiu.

A susținut o temă interesantă și incitantă despre rolul Occidentului în Teologia Ortodoxă contemporană și dr. Aristotle Papanikolaou, profesor la Centrul Teologic Lincoln al Universității Fordham din USA, iar teologul libanez, dr. Fadi Georgi, profesor al Facultății de Teologie din Balamand, a susținut că învățătura Sfântului Grigorie Palama este cheia învățării teologiei dogmatice astăzi.

Ieri, în cea de a doua zi a Simpozionului Internațional de Teologie Dogmatică, s-au abordat alte teme. Astfel, prof. Svetoslav Ribolov, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, a prezentat o conferință intitulată „Teologia Dogmatică în Bulgaria în veacul al XX-lea”. Pr. prof. dr. Valer Bel, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a prezentat tema „Revelație, Tradiție, Dogmă și interpretarea lor în viața și misiunea Bisericii”, susținând că „Revelația, ca acțiune de dobândire a lui Dumnezeu la om, se transmite prin Tradiție. În Tradiție, Revelația culminată în Iisus Hristos este activă și împărtășește harul și viața lui Hristos creștinilor. Dogma protejează adevărul de credință al Revelației în decursul generațiilor din istorie și prin aceasta stimulează împărtășirea harului și vieții lui Hristos credincioșilor sau viața creștină autentică”, a spus pr. Valer Bel.

Următoarele comunicări științifice au fost ale pr. Adrian Neculcea, de la Facultatea de Teologie din Constanța, care a prezentat subiectul „Revelație și profesionalism”, prof. dr. Pyotr Mihailov, de la Universitatea Umanistă Ortodoxă „Sfântul Tihon” din Moscova – Rusia, care a prezentat lucrarea „Predica euharistică astăzi”, prof. dr. Alexey Fokin, de la Institutul Filosofic din Moscova, Rusia, care a prezentat tema „Diferite abordări dogmatice cu privire la originile sufletului uman”, pr. prof. dr. Dumitru Megeheșan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, prezentând referatul „Dimensiunea pnevmatologică a Sfintei Tradiții într-un context eclesiologic”, prof. dr. Daniel Munteanu, de la Facultatea de Teologie din Erlangen – Germania, care a prezentat lucrarea „Dogmă și cultură. Contribuția principală a Ortodoxiei la teologia publică” și pr. prof. dr. Vasile Citirigă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, prezentând referatul cu tema „Teologia Dogmatică Ortodoxă – expresie a experienței eclesial-liturgice”.

În partea a doua a zilei, începând cu orele 16:00, s-a desfășurat ultima ședință a zilei. Au vorbit pr. conf. dr. Nicolae Moșoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a susținut referatul „Către o înțelegere mai adâncă a rânduielii Tainei Sfântului Botez”, și pr. asist. dr. Nicolae Răzvan Stan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, care a prezentat lucrarea „Relația, între doctrină și spiritualitate, în gândirea părintelui Stăniloae”. Pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad și președinte al Asociației Internaționale a Teologilor Dogmatiști Ortodocși, a prezentat referatul „Natura eclesiologic-soteriologică a dogmei în Tradiția Ortodoxă”, iar dr. Cristinel Ioja, conferențiar al aceleiași facultăți, care este și organizatoare, a susținut lucrarea „Interdisciplinaritatea dogmei. Mărturia credinței Bisericii într-un context postmodern”. „Am avut o paletă variată a temelor abordate, toate înscriindu-se în acea viziune generală și într-un fel unificatoare a teologiei dogmatice, prin care participanții vor putea să înțeleagă și mai bine responsabilitățile, exigențele și perspectivele pe care această frumoasă, fundamentală disciplină a teologiei, care este Dogmatica, le reprezintă pentru noi toți”, ne-a declarat pr. Ioan Tulcan, organizatorul Simpozionului Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente