Reprezentanti ai CNA participa la al XIII-lea colocviu al CERC, de la Iasi

Reprezentanti ai Consiliului National al Audiovizualului participa la cel de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine de la Iasi, colocviu care a fost deschis aseara, oficial, de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Organizat pentru prima data in tara noastra, colocviul din acest an se desfasoara la Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi. Dupa cuvantul IPS Parinte Mitropolit Daniel, care a subliniat importanta reuniunilor Conferintei Europene a Radiourilor Crestine in care se cauta solutii pentru imbunatatirea vietii spirituale din Europa, presedintele conferintei, Luigi Bardelli, a evidentiat la randul sau rolul major pe care il joaca radiourile crestine in formarea spirituala a tinerei generatii. In a doua parte a ceremoniei de deschidere, Gabriela Stoica, reprezentant al Consiliului National al Audiovizualului, a prezentat lucrarea cu tema: ‘Rolul autoritatilor de reglementare in protectia tinerilor: exemplul romanesc’, care a numit colocviul de la Iasi ‘un sommet al radiourilor crestine’: ‘Acest eveniment se integreaza in mod fericit intr-o adevarata saptamana luminata din destinul Romaniei care alatura doua momente istorice: decizia irevocabila privind integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, si organizarea la Bucuresti a Sommet-ului Francofoniei, manifestare de amploare care ne ofera o mare vizibilitate mondiala. De aceea, colocviul de la Iasi, pe care l-as numi un fel de sommet al radiourilor crestine, de la Atlantic la Urali, capata o semnificatie speciala. Reunite intr-o prestigioasa organizatie nonguvernamentala, de vocatie crestina si europeana, aceste radiouri au contribuit decisiv la construirea unei Europe pe baza principiilor etice si spirituale, sa favorizeze situatia si apropierea popoarelor, promovand o opera care a permis consolidarea in randul ascultatorilor a constiintei radacinilor crestine comune bazate pe invatatura lui Hristos’.

Dupa o serie de dezbateri pe seama lucrarii prezentate de Gabriela Stoica, a urmat lucrarea ‘De la universul monastic la universul mediatic’, sustinuta de catre Radu Teodorel, membru CNA, din care citam: ‘Consiliul National al Audiovizualului este o autoritate publica autonoma, autoritate unica de reglementare in domeniul audiovizualului si garant al interesului public. In aceasta calitate, CNA-ul garanteaza protectia minorilor, protectia demnitatii si a drepturilor la propria imagine. Ce nu poate reglementa, dar poate lua in considerare, este modificarea radicala a aparatului cognitiv, a mentalitatii, a modului de gandire propriului homo sapiens. Este evident ca inainte chiar sa invete si sa citeasca, mintea, si mai ales sufletul copilului sunt profanate de sunete si imagini proferate de mass-media audiovizuala, asa ca cei 7 ani de acasa devin 7 ani de audio-video generand video-copilul. Excesul de vizionare a programelor de televiziune si navigarea pe internet pot duce la distrugerea gandirii analitice si meditative, promovand o existenta profana care il indeparteaza pe om de binefacerile adevaratelor valori culturale’. In acelasi cadru, Antoaneta Tanasescu, fost membru CNA, a sustinut lucrarea ‘Radio TRINITAS – o alternativa viabila in lumea audiovizualului in Romania’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…