Reprezentanți ai Avocatului Poporului la Patriarhie

La Palatul Patriarhiei, a avut loc ieri, 2 martie, o întâlnire între reprezentanți ai instituției Avocatului Poporului și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. În cadrul întrevederii s-a discutat despre posibilitățile de informare în rândul credincioșilor ortodocși despre competențele și serviciile instituției Avocatului Poporului.

Din partea instituției Avocatului Poporului au participat Erzsebet Dane, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul ‘Drepturile omului, egalitate de șanse între bărbați și femei, culte religioase și minorități naționale’, și Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul ‘Proprietate, muncă, protecție socială, impozite și taxe’. La întâlnire au fost prezenți și pr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, și George Grigoriță, consilier patriarhal în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod, după cum ne informează Ziarul Lumina.

‘Întâlnirea de astăzi constituie începutul unei relații de colaborare cu Patriarhia Română, pentru o mai bună informare a enoriașilor despre competențele instituției Avocatului Poporului și despre problemele cu care se adresează ei acestei instituții, pentru că noi putem să-i ajutăm în oricare din situațiile în care drepturile lor sunt încălcate. Enoriașii se pot adresa personal Avocatului Poporului și pot reclama orice încălcare a drepturilor, iar noi intervenim, clarificăm situația și soluționăm, dacă este posibil. Serviciile noastre sunt scutite de orice taxă și dăm informații complete. Nimeni din cei care se adresează Avocatului Poporului nu pleacă nelămurit. Chiar dacă cineva vine cu o problemă care depășește competența instituției noastre, totuși el este îndrumat exact cui să se adreseze și cum să procedeze’, ne-a declarat Erzsebet Dane.

Avocatul Poporului, întotdeauna în slujba persoanelor fizice

Avocatul Poporului apără drepturile și libertățile persoanelor fizice și mediază soluționarea conflictelor dintre persoanele fizice și autoritățile administrației publice, regiile autonome și entitățile care realizează servicii publice aflate sub autoritatea administrației publice locale și județene. În același timp, Avocatul Poporului asigură protecția drepturilor și a libertăților oricărei persoane fizice fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică și socială, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere, față de abuzurile suferite din partea instituțiilor, a funcționarilor publici sau a autorităților centrale (ministere, agenții guvernamentale, oficii sau servicii ale acestora); administrației locale (prefecturi, primării, consilii județene, municipale, orășenești și comunale); instituțiilor publice (direcții, inspectorate școlare, servicii și oficii); regii autonome și entitățile care realizează servicii publice aflate sub autoritatea administrației publice locale și județene.

Petițiile către Avocatul Poporului trebuie formulate în scris și pot fi transmise prin poștă, inclusiv cea electronică, fax, ori pot fi depuse personal sau prin mandatar. Avocatul Poporului nu oferă consultanță juridică, nu-i poate reprezenta pe petiționari în justiție sau în fața altor organe ale statului și nici nu poate interveni în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în cauzele în care instanța s-a pronunțat; nu soluționează petițiile referitoare la litigii cu caracter civil, penal, de dreptul muncii sau de altă natură și nu are competența de a interveni în activitatea Parlamentului, Guvernului, președintelui, Curții Constituționale, Consiliului Legislativ și nici în actele și faptele parlamentarilor.

Comentarii Facebook


Știri recente