Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut cartea Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință (București, 2009, 395 pp.). Publicat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul este realizat de un colectiv de autori, coordonat de Adrian Lemeni.

Lucrarea este structurată pe cercetarea unor teme semnificative din domeniul dialogului dintre teologie și știință. Investigarea este realizată în direcția „actualizării și valorificarea reperelor gândirii patristice, în teme reprezentative, din contemporaneitate și care vizează dialogul dintre teologie și știință”. Dezbaterea este dispusă în patru capitole: (1) Incognoscibilitatea, premisă a gnoseologiei patristice valorificată în contextul epistemologic al științei contemporane; (2) Despre energii în termeni de creat și necreat; (3) Omul în perspectiva întâlnirii cruciforme dintre verticala transcendentului și orizontala imanentului. Repere de antropologie creștin-ortodoxă; (4) Raționalitatea creației.

În Prefața la acest volum colectiv, Preafericitului Părinte Daniel arată că „asumând reperele patristice în dialogul dintre teologie și știință se dă o mărturie despre identitatea profundă a teologiei care nu se epuizează în cercetarea academică, ci presupune trăirea în Hristos prin experiența harului în viața Bisericii”.

Comentarii Facebook


Știri recente