Repere din activitatea PF Parinte Patriarh Teoctist ca slujitor al Bisericii din Moldova

Cel de-al V-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a trecut la cele vesnice, la varsta de 92 de ani, dupa aproape 80 de ani de slujire a Bisericii. O mare parte din acesti ani, PF Parinte Patriarh Teoctist a slujit Biserica din zona Moldovei. A fost mai intai vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei si Sucevei. Intre anii 1950 – 1962 a fost arhiereu vicar al acestei eparhii primind titlul de ‘Botosaneanul’, iar intre 1977 – 1986 a fost arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei. Unul din colaboratorii PF Teoctist in perioada in care a fost arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei este pr. Dimitrie Isopescu, de la parohia ‘Sf. Haralambie’ din Iasi. In cadrul emisiunii speciale ‘Dialogurile TRINITAS’, difuzate aseara pe postul nostru de radio, pr. Isopescu ne-a relatat cateva repere din acea perioada: ‘Era neostoit. Mereu cauta sa aduca ceva nou in toata activitatea pe care a desfasurat-o. Cu atat mai mult cu cat venea dupa o mare personalitate in jiltul mitropolitan de la Iasi. Chiar a si afirmat odata, cand a venit la Iasi: ‘Am gasit aproape toate facute. Nu stiu ce vom face in continuare’. Atunci au aparut o sumedenie de activitati care nu chiar usor au putut fi rezolvate, mai ales cele legate de sectorul in care eram, prin constructiile privind aprovizionarea cu materiale si materii prime si de fiecare data tinea atent evidenta tuturor miscarilor care se faceau la nivel de contabilitate. Voia sa fie informat, voia sa stie pe ce ne putem bizui. PF Sa s-a orientat catre toate laturile pastorale, constructive si culturale din eparhie. Venea si cu o experienta deosebita si cu spiritul lui de a nu ramane pe loc. Era permanent preocupat de autodepasire. El nu se multumea cu atat cat se poate face, spunand ca ‘in Biserica nu faci cat poti, in Biserica faci cat trebuie’. El va ramane in memoria generatiilor noastre ca am avut un om care stiam ca nu ne lasa cand ne este greu’.

Parintele lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, l-a cunoscut indeaproape pe PF Parinte Patriarh Teoctist. Sfintia sa isi aminteste despre omenia si despre dragostea parinteasca ce il caracterizau pe PF Teoctist: ‘Chiar de la inceputurile colaborarii cu PF Sa, m-a impresionat omenia lui. La Neamt, primul lucru care ne-a surprins pe toti a fost comportamentul sau de adevarat parinte, iar sfaturile pe care le-a dat elevilor seminaristi si profesorilor izvorau dintr-o dragoste fata de oameni, fata de copii. Niciodata nu s-a despartit de familia sa, chiar daca a plecat la manastire, aceasta dragoste parinteasca o manifesta intotdeauna si era aratata prin prezenta deasa in mijlocul elevilor seminaristi. La toate serbarile venea cu foarte multa bucurie si traia momentul ca atare. Aveai impresia ca este copilul care traia aceste momente in satul natal, si acum le retraia cu aceeasi intensitate sufleteasca la fel ca si atunci’.

In amintirea parintelui Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS, PF Parinte Patriarh Teoctist va ramane ca un om intelept, ca un pastor luminat si ca un parinte cu o bunatate deosebita: ‘L-am cunoscut la Catedrala alaturi de racla cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva. De multe ori ne-a vorbit despre Sf. Cuvioasa Parascheva si despre rolul pe care Sf. Cuvioasa Parascheva l-a avut in viata lui de slujitor al Bisericii, de monah, de vocatie si de om care s-a dedicat administratiei bisericesti. Privind la activitatea acestui om, respectul nostru este cu atat mai mare. Istoria va pune in lumina toate aceste realizari ale PF Sale, iar in inima noastra ramane ca un intelept, un apostol luminat si un parinte cu bunatate deosebita. PF Parinte Patriarh Teoctist a stiut sa faca din toti fiii sai duhovnicesti niste oameni care sa urmeaza calea pe care Mantuitorul Iisus Hristos ne-o deschide tututor’.

Despre bunatatea de care a dat dovada de-a lungul vietii PF Parinte Patriarh Teoctist si despre faptele de milostenie ale PF Sale, a vorbit, in cadrul aceleeasi emisiuni ‘Dialogurile TRINITAS’ de aseara, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Alta fapta mare a Patriarhului Teoctist a fost binefacerea. Eu insumi am fost martor la cateva dintre aceste fapte de bunatate sufleteasca a PF Sale. La Neamt, l-am vazut pe PF Teoctist cu cel mai varstnic monah al lavrei strecurandu-i usor, in buzunar, o suma de bani, pe care batranul monah o folosea pentru milostenie, pentru medicamente sau pentru lemne. O alta fapta mare a Patriarhului Teoctist era aceea ca atunci cand poposea la Neamt, la pranzul sau cina pe care o servea intotdeauna erau invitati cativa monahi de care nu-si mai aduce aminte nimeni. Lucrul acesta se repeta si la alte manastiri. Era aceasta bunatate pe care patriarhul o arata tuturor. El nu uita de nimeni, incat avea aceasta recunostinta fata de cei pe care ii intalnisera in drumul vietii sale’.

Comentarii Facebook


Știri recente