Reorganizarea Sectorului Patrimoniu cultural religios

În ședința din 23 octombrie 2012 a Permanenței Consiliului Național Bisericesc s-a hotărât reorganizarea Sectorului Patrimoniu cultural al Administrației Patriarhale și numirea domnului Marin Cotețiu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în funcția de consilier patriarhal responsabil cu aspecte privind patrimoniul religios, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Marin Cotețiu, noul consilier patriarhal, s-a născut la data de 8 septembrie 1973, în orașul Câmpeni, din județul Alba, din părinții Mihaiu și Letiția. A urmat studii teologice la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1994. A urmat apoi studiile universitare la Secția Patrimoniu cultural a Facultății de Teologie Ortodoxă din București (1995-1999). Paralel cu acestea a urmat și studiile universitare la Secția Conservarea și restaurarea operei de artă a Universității de Arte din București (1996-2001). În anul 2003 a absolvit studiile aprofundate, iar în anul 2010 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Națională de Arte din București.

În anul 2003 a devenit preparator universitar titular al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, la secția care atunci se numea Patrimoniu cultural, devenită ulterior Secția Artă sacră. În anul 2006 a devenit asistent universitar în cadrul aceleiași secții, iar din luna octombrie a anului 2012 este lector universitar în cadrul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră al acestei facultăți.

Încă din anul 1994 a fost preocupat constant de particularitățile pe care le prezintă restaurarea picturilor murale și a picturilor realizate pe lemn. În urma efectuării practicii de specialitate și a absolvirii examenelor de autorizare, în anul 2002 a fost atestat de Comisia de Pictură bisericească a Bisericii Ortodoxe Române ca restaurator pictură murală de epocă, iar în anul 2011 a fost atestat ca restaurator pictură pe lemn. Pentru aceste specializări este atestat și de către Institutul Național al Patrimoniului.

Domnul lector dr. Marin Cotețiu este din data de 1 noiembrie consilier patriarhal pentru componenta Patrimoniu religios a Sectorului Cultură și Patrimoniu religios al Administrației Patriarhale. „La acest început de drum îmi doresc ca munca celor două laboratoare din cadrul Centrului pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, cel pentru restaurare carte și cel pentru restaurare icoană să fie mai vizibilă și apreciată la nivelul celorlalți specialiști cunoscuți în domeniu. De asemenea, îmi propun dezvoltarea activității Centrului de pregătire pentru patrimoniu și o posibilă apropiere a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, pentru a facilita accesul studenților care se specializează în restaurare la tehnici moderne de restaurare și întâlnirea lor cu specialiștii”, a declarat noul consilier patriarhal Marin Cotețiu.

În cadrul aceleiași ședințe a Permanenței Consiliului Național Bisericesc din 23 octombrie 2012 a fost hotărâtă transformarea Sectorului Patrimoniu cultural al Administrației Patriarhale în Sectorul Cultură și Patrimoniu religios, cu două componente: „Cultură” și „Patrimoniu religios”, fiecare condus de către un consilier patriarhal cu atribuții distincte. Consilierul patriarhal responsabil cu aspectele de cultură de la data de 1 noiembrie este părintele prof. dr. Florin Șerbănescu.

Comentarii Facebook


Știri recente