Reînființarea Schitului Buscatu din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a fost reînființat un așezământ monahal, schitul „Duminica Tuturor Sfinților” Buscatu, situat pe raza județului Bistrița-Năsăud, informează radiorenasterea.ro. Acest schit are o istorie mai veche, astfel că a fost ridicată aici o biserică.

La cererea Mănăstirii Parva, vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, a aprobat în 1995 înființarea unui schit ca loc de retragere pentru cei peste 40 de viețuitori ai mănăstirii, pe muntele numit Buscatu, pe care l-a sfințit în iunie 1997, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”. În timp a rămas aici o obște foarte mică, ce nu a mai putut administrat schitul, astfel că în 2008 a fost desființat. Locul de retragere a dobândit o biserică din lemn, construită de călugări cu ajutorul credincioșilor din zonă, în special din Telcișor, care s-au atașat de ctitoria lor și care își doresc reactivarea ei.

La propunerea părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, în ședința Permanenței de luni, 9 mai, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, s-a aprobat reactivarea așezământului, fiind numit un egumen în persoana ierodiaconului Porfirie Țanc, viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Nușeni. Schitul va fi subordonat canonic Mănăstirii Parva.

Comentarii Facebook


Știri recente