Regal de muzică eclezială pe armonii corale

Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit săptămâna aceasta etapa eparhială a Concursului național de muzică eclezială ‘Lăudați pe Domnul!’, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul a avut loc în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’, în prezența Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Organizată în cadrul manifestărilor aniversare dedicate Sfântului Antim Ivireanul, miercuri, 26 septembrie, etapa eparhială a Concursului de muzică eclezială ‘Lăudați pe Domnul!’ a reunit trei formații corale bărbătești din protopopiatele: Râmnicu Vâlcea, Horezu și Drăgășani, din cadrul Eparhiei Râmnicului. În mijlocul participanților s-au aflat chiriarhul locului, IPS Părinte Gherasim, și pe PS Părinte Emilian Lovișteanul.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. Fiecare formație a avut la dispoziție 15 minute, timp în care a trebuit să interpreteze în cadrul competiției trei piese: o piesă psaltică, o piesă din repertoriul liturgic (corală, pe o temă psaltică) și o piesă de concert religios.

Juriul a fost alcătuit din: pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, cadru didactic la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ion Isăroiu de la Facultatea de Teologie ‘Sfânta Muceniță Filofteia’ din Pitești și prof. univ. dr. Ioan Golcea de la Universitatea de Muzicologie din București. În urma evaluării finale a fost desemnată câștigătoare Corala ‘Sfântul Ierarh Calinic’, a preoților din Protoieria Râmnicu Vâlcea, dirijată de pr. prof. dr. Ioan Gavrilă. Din repertoriul prezentat au făcut parte următoarele piese: ‘Axion la Duminica Floriilor’, de Macarie Ieromonahul, ‘Cămara Ta’, glas 3, armonizată de Nicolae Lungu, și ‘Miluiește-mă, Dumnezeule’, în compoziția lui Gheorghe Cucu.

Corala preoțească ‘Sfântul Ierarh Calinic’ va reprezenta Arhiepiscopia Râmnicului la etapa mitropolitană a concursului național, organizată de Mitropolia Olteniei la Craiova.

Concert aniversar la Filarmonica din Râmnic

Tot în cadrul activităților aniversare dedicate Sfântului Antim Ivireanul, a avut loc marți, 25 septembrie, în Sala Filarmonicii de Stat ‘Ion Dumitrescu’ din Râmnicu Vâlcea, un concert religios de către Corul ‘Euphonia’ al Filarmonicii de Stat ‘Ion Dumitrescu’. A dirijat maestrul Mihail Ștefănescu, directorul filarmonicii. Evenimentul cultural-religios s-a bucurat de prezența PS Emilian Lovișteanul, alături de numeroși preoți, elevi seminariști și râmniceni.

Comentarii Facebook


Știri recente