Redescoperirea Tainelor Botezului și Cununiei

Conferința pastoral-misionară semestrială din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a desfășurat ieri în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei. Tema conferinței a fost ‘2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română’. Întâlnirea a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Conferința pastoral-misionară a fost precedată de Sfânta Liturghie și Te Deum, oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica ‘Sfântul Spiridon Nou’ din Capitală. Întâlnirea pastoral-misionară a avut loc în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei. Au participat preoții din protopopiatele I, II și III Capitală, Ilfov Nord și Ilfov Sud. De asemenea, au mai fost prezenți și preoții de caritate din municipiul București și județul Ilfov. Lucrările conferinței au debutat cu intonarea troparului praznicului Înălțării Domnului, urmat de cuvântul de deschidere rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat ‘Botezul și Cununia – Izvoare ale vieții binecuvântate’. Primul referat a fost susținut de părintele Vasile Crețu, de la Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Militari I, Protoieria I Capitală și lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, care a prezentat tema ‘Slujba Sfintei Taine a Botezului – semnificație teologică și existențială’, în care a accentuat că ‘blocajul spiritual în care se află multe comunități creștine actuale și încremenirea în clișee învechite și rutinizarea vieții spirituale ne obligă să redescoperim și să recuperăm sensul profund teologic și existențial al unor gesturi și formule rituale care riscă să cadă prin ignoranță, desuetudine sau banal. Este datoria noastră, pe de o parte, să ștergem praful care s-a așternut peste înțelesul ritualurilor, considerate astăzi în mod superficial acte magice și, pe de altă parte, să recuperăm valorile liturgice și culturale inestimabile pentru a nu rătăci și a nu pierde identitatea în pustia ignoranței și a indiferentismului religios. Cunoașterea și pătrunderea înțelesurilor pe care le poartă adevărurile de credință ortodoxe ne duc la deslușirea semnificațiilor profunde ale actelor de cult, prin care creștinului i se împărtășește harul dumnezeiesc necreat, indispensabil pentru mântuirea fiecărui credincios’, a subliniat părintele Vasile Crețu după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Vor apărea îndreptare pentru Tainele Botezului și Cununiei

A urmat părintele Marian Dobre de la Parohia Moara Săracă, Protoieria Ilfov Nord, care a susținut un referat pe tema ‘Taina Cununiei în teologia patristică și contemporană’, în care a explicat locul Tainei Cununiei în ordinea celor șapte Taine ale Bisericii Ortodoxe. ‘Prin cele patru Taine anterioare, Botez, Mirungere, Euharistie, Pocăință, omul este pus într-o relație directă cu Hristos și numai indirect este pus într-o relație de slujire cu ceilalți oameni, pe când prin Taina Cununiei omul este pus în primul rând într-o relație strânsă cu un semen de-al său. Cu alte cuvinte, primele patru Taine dau omului harul cu care, lucrând, el își dobândește mântuirea, dar fructificarea acestui har se face deplin prin Taine precum cea a Cununiei sau a Preoției’, a spus părintele Marian Dobre. Unitatea indisolubilă dintre bărbat și femeie în plan uman nu este una fiziologică, ci una fundamentată pe iubire. De asemenea, părintele Dobre a evidențiat taina unirii dintre cei doi. ‘Trupul fiecăruia devine pentru celălalt o taină tot mai cunoscută și tot mai indefinibilă în același timp. Iar această taină a fiecăruia se vădește deplin numai celuilalt. Se realizează numai prin el și pentru el. Taina fiecăruia dintre ei se îmbină cu a celuilalt într-o taină unică, căci fiecare poartă tot mai mult din celălalt în persoana sa’, a subliniat părintele referențiar Marian Dobre.

Ultimul referat a fost prezentat de părintele Silviu Tudose, paroh al Bisericii ‘Sfântul Ilie’ – Gorgani, Protoieria I Capitală, și asistent la Facultatea de Teologie din București. În prezentarea sa, părintele a arătat practicile neortodoxe și abaterile liturgice privind săvârșirea Botezului și Cununiei. Între acestea s-au numărat: dorința unora de a fi administrată Taina Botezului unor copii avortați sau născuți morți, obiceiul de a alege nași de altă confesiune sau de altă credință, uneori doar din motive pecuniare, și alte abateri sau practici greșite. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre necesitatea redactării unor îndreptare pentru Taina Sfântului Botez și a Sfintei Cununii. Din partea Preafericirii Sale, fiecare preot a primit în dar o carte.

Comentarii Facebook


Știri recente