Recunoștință pentru sprijinul acordat evreilor din Bucovina în timpul Holocaustului

Două mari personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, arhiereul Tit Simedrea, mitropolit al Bucovinei în perioada 1941-1945, și pictorul bisericesc George Rusu, au fost distinse post-mortem cu medalia „Șef Rabin Dr. Alexandru Șafran”, acordată de către Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și de Fundația „Dr. Alexandru Șafran”, pentru sprijinul acordat evreilor din Bucovina în timpul Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Festivitatea s-a desfășurat duminică, 4 noiembrie 2012, la Centrul Comunitar Evreiesc din București, în prezența a numeroși oameni de cultură și a reprezentanților mai multor comunități evreiești din țara noastră și de peste hotare, potrivit Ziarul Lumina Despre sprijinul acordat de cele două personalități ortodoxe comunității evreiești a mărturisit, în cadrul festivității, matematicianul Marcel Shai, evreu din Bucovina, care a supraviețuit Holocaustului, fiind adăpostit de către mitropolitul Tit Simedrea și pictorul George Rusu, împreună cu familia sa, în subsolul Reședinței mitropolitane din Cernăuți. Marcel Shai a amintit și despre demersurile pe care mitropolitul Tit Simedrea le-a făcut, împreună cu vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu și cu șef-rabinul Alexandru Șafran, către Mareșalul Ion Antonescu, pentru a împiedica deportarea a zeci de mii de evrei din Bucovina în Transnistria.

Medaliile și brevetele semnate de dr. Aurel Vainer, președintele FCER, și de prof. dr. Avinoam Șafran, fiul rabinului Alexandru Șafran, au fost înmânate lui Grigore Popescu, nepotul mitropolitului Tit Simedrea, și părintelui consilier patriarhal Florin Șerbănescu, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Florin Șerbănescu a transmis mulțumirile Patriarhului României și a vorbit despre viața greu încercată a pictorului George Rusu, care a lăsat posterității valoroase opere de artă bisericească și fapte memorabile.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…