Recunoștință donatorilor bisericii din Most

Prin generozitatea unor buni creștini din țară și din Cehia, biserica românească din orașul ceh Most întâmpină sărbătoarea Nașterii Domnului cu toate cele necesare desfășurării programului liturgic. Lăcașul de cult a fost înzestrat complet cu obiecte de cult, vase și veșminte liturgice, icoane, cărți de cult și mobilier bisericesc, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica din Most, ridicată în memoria celor peste 60.000 de ostași români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost sfințită pe 9 octombrie de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Costurile pentru ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș s-au ridicat la 118.642 de euro, din care 40.000 de euro au fost donați de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, 6.772 de euro au fost donați de ing. Nicolae Dedulea, președintele Asociației Românilor din Cehia, iar 71.870 de euro reprezintă contribuția Bisericii Ortodoxe Române provenită de la eparhii, instituții publice și persoane de bună-credință. Acestora li se adaugă numeroși credincioși care au contribuit la ridicarea bisericii din Most ca urmare a apelului Patriarhiei Române transmis prin intermediul Centrului de presă BASILICA.

Numele tuturor donatorilor au fost și vor fi pomenite la altarul frumoasei biserici în stil maramureșean din apropierea orașului Most, fiind așezate totodată, împreună cu actul de sfințire, și în piciorul Sfintei Mese, în ziua târnosirii lăcașului de cult. Biserica ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Valentin’ funcționează în prezent ca așezământ monahal și este destinată comunității de români, prezenți într-un număr destul de însemnat în Cehia, dar și credincioșilor cehi din orașul Most. Pentru credincioșii români, lăcașul de cult este un refugiu duhovnicesc în țara cu cel mai mare grad de ateism din Europa, dar și un punct de pornire pentru promovarea spiritualității și a arhitecturii tradi-ționale românești în Cehia. Din această perspectivă, așezământul ortodox din Most rămâne o mărturie vie a spiritului de jertfelnicie a poporului român și, în același timp, o expresie a ‘credinței lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6). Având în vedere poziționarea geografică a orașului Most, în apropierea graniței cu Germania și nu departe de Praga, în jurul său vor putea fi dezvoltate și activități culturale menite să prezinte turiștilor de pretutindeni specificul spiritualității, istoriei și culturii românești în context european.

Binefăcătorii

– Patriarhia Română,

– Arhiepiscopia Bucureștilor,

– Episcopia Oradiei,

– Episcopia Maramureșului și Sătmarului,

– Sectorul Teologic educațional al Patriarhiei Române,

– Parohia ‘Sfântul Ioan’ – Piață din București,

– Centrul Medical ‘Medas’ – București,

– Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din cadrul MApN,

– Asociația Diaconia a Patriarhiei Române,

– Fundația ‘Sfânta Macrina’ – București,

– Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDROM),

– Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 Capitală,

– Gheorghe Silviu Constantin, primarul orașului Otopeni,

– Ștefan Cliseru, director FC Edil Construct,

– Jenică Dop, director Recon & Doje, București,

– Pompilia Jugănaru, director S.C. Jugănaru Art SRL,

– Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiar al Catedralei patriarhale,

– Nikos Skiadopoulos, director Athos Arta Ortodoxă SRL,

– Marian Bonea, pictor bisericesc,

– Cecilia Drăgușin, enoriașă a Bisericii ‘Domnița Bălașa’ din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…