Recunoaștere pentru cei care au contribuit la o apariție monumentală

În cadrul unui moment festiv desfășurat la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a premiat pe toți cei care au contribuit la apariția primului volum al trilogiei Monahismul ortodox românesc. Istorie, contribuții și repertorizare. Academicienii, istoricii, cercetătorii și cadrele didactice de la facultățile de teologie din țară care au colaborat pentru apariția lucrării intitulate Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent au primit din partea Preafericirii Sale Diploma omagială și Medalia comemorativă „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Patriarhul României a amintit cu acest prilej cum a luat ființă proiectul.

„În ziua de 1 septembrie 2009, la Reședința Patriarhală din București, o comisie formată din istorici bisericești și istorici din cadrul Academiei Române a discutat propunerea pe care Patriarhia a făcut-o privind posibilitatea elaborării unei monografii consacrate monahismului ortodox românesc. S-au stabilit atunci temele mari care urmau să fie tratate, precum și numele celor care urmau să le redacteze. S-a propus ca lucrarea să apară în trei volume distincte. Cu ajutorul lui Dumnezeu, după patru ani de muncă intensă a celor implicați proiectul nostru a devenit realitate prin apariția primului volum al acestei trilogii monografice a monahismului românesc. Pe această cale mulțumim tuturor ierarhilor și profesorilor de teologie ai Patriarhiei Române, membrilor și cercetătorilor Academiei Române, celor doi coordonatori generali, Preacucernicului Părinte Profesor Mircea Păcurariu și domnului profesor Nicolae Edroiu, tuturor membrilor comisiei mixte care au lucrat cu multă râvnă la împlinirea acestui proiect editorial. Nădăjduim ca și la următoarele două volume să ne bucurăm de aceeași contribuție importantă din partea autorilor”, a explicat Patriarhul României.

Volumul Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent a fost lansat la începutul lunii aprilie.

„Volumul a fost lansat deja la Academia Română, dar această întrunire este mai mult un moment de recunoștință, de mulțumire adus autorilor, coautorilor și ne bucurăm că s-a nimerit ca unii dintre autorii contribuțiilor din acest volum să fie prezenți la Simpozionul național consacrat Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu care a fost ctitor de biserici și mănăstiri și în același timp ctitor de artă creștină românească, o sinteză între ceea ce e mai relevant în artă în Răsărit și Apus”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Primul volum al lucrării cuprinde studii de specialitate realizate de 26 de autori contemporani, profesori de teologie, monahi, istorici și cercetători. Prezent la eveniment, Pr. Acad. Mircea Păcurariu i-a prezentat pe toți cei care au contribuit la apariția lucrării, mulțumind, în același timp, Patriarhului României pentru sprijinul acordat.

Volumul Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent a fost publicat la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente