Recunoaștere academică pentru Patriarhul României

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește astăzi, 30 noiembrie 2011, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, dar și al orașului Galați. Cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al orașului au avut loc o serie de evenimente religioase. Slujba Sfintei Liturghii de astăzi a fost oficiată astăzi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi greci și români, dar și preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

La finalul slujbei a avut loc ceremonia de acordare a titlului academic de Doctor Honoris Causa Patriarhului României de către Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Ceremonia a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Casian și de rectorul Universității, domnul Viorel Mânzu care au susținut un Laudatio. În continuare, rectorul Universității Dunărea de Jos a dat citire textului diplomei prin care Senatul Universității a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Universității „Dunărea de Jos” pentru titlul oferit și pentru „Laudatio”.

„Mulțumim pentru această onoare deosebită pe care o împărtășim cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, pentru că de fapt, așa cum se cunoaște, atunci când conducătorul unei instituții este onorat, este onorată întreaga instituție. Sfântul Ioan Gură de Aur spune în acest sens faptul că se încoronează capul și se cinstește întreaga persoană. Vă mulțumim pentru această onoare pe care ați făcut-o Bisericii noastre și, de asemenea, vă mulțumim pentru că ați legat cultul de cultură, Biserica de Universitate și prin aceasta revenim la frumoasa tradiție românească, dar și la frumoasa tradiție europeană, deoarece primele universități din Europa au luat ființă în cadrul bisericesc. Chiar și acum se vede la Cambridge și la Oxford această legătură dintre colegiile universitare și fostele mănăstiri și actualele biserici devenite capele universitare. Noi dorim să exprimăm această mulțumire prin câteva cărți și, de asemenea, dorim să continuăm cooperarea și tot ceea ce va apărea la Patriarhia Română de acum încolo o să vă trimitem și dumneavoastră. Totodată, dorim să mulțumim Înaltpreasfințitului Casian pentru frumoasa cuvântare. Acum, vedem că este foarte importantă comemorarea sau amintirea aceasta în primul rând pentru a mulțumi lui Dumnezeu și oamenilor prin care Dumnezeu a lucrat. Dumnezeu ne ajută, dar ne ajută foarte adesea prin oameni concreți, cei de aproape și cei de departe. De asemenea, ne aducem aminte în astfel de momente de toți cei au contribuit la formarea noastră, părinții după trup, părinții duhovnicești, învățătorii, profesorii noștri de la liceu, facultate, universitățile din țară și străinătate, ca moment de recunoștință”, a arătat Preafericirea Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit și daruri: „Dorim să exprimăm recunoștință pentru Înaltpreasfințitul Părinte Casian și oferim pentru această Catedrală Episcopală Evanghelia pictată iconic ca iubire de frumusețe și ca legătură între cuvânt și icoană, între cuvânt și imagine, dar și câteva cărți care au apărut recent”.

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a citit un text pregătit pentru evenimentul de astăzi, cu titlul Familia creștină – între sfințenie, suferință și speranță, având în vedere faptul că anul acesta este anul omagial al familiei creștine.

După citirea cuvântării, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a mulțumit Patriarhului României pentru comunicarea teologică, Înaltpreasfințiților și Preasfințiților Părinți care au fost prezenți astăzi, dar și membrilor Senatului Universității Dunărea de Jos.

De asemenea, au fost premiați cel mai bun elev din județul Galați, cel mai bun elev de la Seminarul Teologic Sfântul Andrei și cel mai bun student al Universității Dunărea de Jos, recunoscuți ca olimpici, cu diploma Vrednicia Andreiană de către Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oferit Patriarhului României un buchet alb de flori și o icoană cu Sfântul Spiridon.

Comentarii Facebook


Știri recente