Recital de poezie creștină la Teliu-Vale

În parohia Teliu-Vale din județul Brașov a avut loc zilele trecute recitalul de poezie intitulat ‘Tainele originilor și bucuria Învierii. Preotul Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei’, informează „Ziarul Lumina”.

Acesta a fost organizat de biserica din localitate împreună cu Asociația social-culturală ‘Suflet Transilvan’ și Primăria comunei Teliu, județul Brașov și au participat la el preoți, actori, poeți, muzicieni și, în general, iubitori de frumusețe duhovnicească.

Părintele arhimandrit Hristofor Bucur, starețul Schitului ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Poiana Brașov, a oficiat slujba de pomenire a părintelui Ghelasie și a binecuvântat acest eveniment, în care poezia și muzica s-au unit întru slava lui Dumnezeu. Cei prezenți au putut aprecia importanța cuvintelor ziditoare ale părintelui de la Frăsinei, în care a răsunat îndemnul de a reînvia conștiința legăturii vii cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinții și îngerii, precum și cu întreg neamul din care suntem plămădiți.

‘Un adevărat iubitor de Dumnezeu’

Impresia generală a fost cea de recunoștință față de Dumnezeu, Izvorul a tot darul și harul, precum și de cinstire față de trăirea dedicată a părintelui de la Frăsinei. ‘Au fost două zile minunate, în care s-a reînviat memoria părintelui Ghelasie și trebuie să mărturisesc că scrierile sfinției sale ne-au pus pe gânduri, dezvăluindu-ne ce bogăție de sensuri, ce nu țin doar de înțelegerea intelectuală, ci în mod esențial de cea duhovnicească, ne sunt împărtășite de un trăitor întru Domnul. Dragostea comunității de la Teliu pentru valorile culturii românești ne-au copleșit și ne-au întărit în nădejdea că Dumnezeu lucrează prin oameni și nu lasă valorile să piară’, a spus Afrodita Androne, actriță la Teatrul Național din București, participantă la eveniment.

Taina dumnezeiască mai presus de moarte se face, cu adevărat, simțită în cei ce s-au arătat, prin viața și cuvintele lor, modele de trăire creștină, atât de vitale într-o lume precum cea de astăzi, în care se amestecă valorile și se pierd din vedere reperele duhovnicești.

‘Părintele Ghelasie ne apare viu și după trecerea sa la cele veșnice, ca un adevărat iubitor de Dumnezeu. Învățăturile sale sunt expresia dăruirii sale jertfelnice și a darurilor primite de la Dumnezeu pentru întărirea noastră, a tuturor, în credința, nădejdea și dragostea creștină. Talantul său de la Dumnezeu, înmulțit însutit în decursul vieții, rodește și după mutarea sa la Domnul. Comemorarea zilei sale de naștere a prilejuit o adevărată sărbătoare duhovnicească în inimile celor de față. Prin evocarea prezenței și cuvintelor părintelui Ghelasie, aceștia au simțit totodată atingerea de har a iubirii lui Dumnezeu care le-a străbătut și care întărește prin ele legătura dragostei întreolaltă, a comuniunii în Hristos’, a mărturisit Florin Caragiu, directorul Editurii ‘Platytera’ din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…