RECICLARE CU BANI NEGRI ȘI VIN ACRU

Secretariatul Arhiepiscopiei Bucureștilor, ne informează:

Întrucât articolul din ziarul România liberă, apărut în data de 23 mai 2011, intitulat Donații: 11 milioane de euro, bani negri pentru Biserică și afirmațiile făcute în cadrul emisiunii Megastory, difuzată de Realitatea TV în data de 21 mai 2011, sunt o prezentare tendențioasă și alarmistă, bazată mai mult pe ficțiune decât pe date concrete, pentru o corectă informare a opiniei publice precizăm următoarele:

1. Cele două materiale denigratoare dezinformează opinia publică și calomniază Arhiepiscopia Bucureștilor, vorbind incorect despre sume fabuloase date de credincioși bisericilor, ceea ce nu este adevărat. Cât despre sumele încasate din vânzarea vinului și a lumânărilor produse de Arhiepiscopia Bucureștilor, precizăm că acestea sunt înregistrate în mod corect pe bază de factură, după toate regulile contabile în vigoare.

2. Lumânările produse de eparhie și distribuite la parohii și mănăstiri spre vânzare constituie singura sursă constantă pentru susținerea eparhiei (a Arhiepiscopiei, protoieriilor, parohiilor și mănăstirilor), întrucât fiecare unitate primește un anumit procent din vânzarea lumânărilor pentru a acoperi cheltuielile curente (facturi la utilități, salubrizare, impozite, salarii din fonduri proprii etc.), mai ales în această perioadă în care donațiile credincioșilor sunt din ce în ce mai mici din cauza crizei economice și a sărăciei care-i urmează. De la bugetul de Stat eparhiile nu mai primesc nici o contribuție pentru cheltuielile menționate anterior.

De asemenea, banii obținuți din vânzarea lumânărilor, obiectelor și cărților bisericești sunt folosiți pentru susținerea activităților social-filantropice și cultural-misionare ale eparhiei.

3. În ceea ce privește vinul bisericesc, care prea adesea inspiră unor reporteri „o beție de cuvinte” critice, acesta este vin produs din via Arhiepiscopiei Bucureștilor, păstrată chiar și în timpul regimului comunist, întrucât vinul bisericesc are un specific aparte în ceea ce privește prepararea lui, conform tradiției liturgice ortodoxe. Așadar, Arhiepiscopia Bucureștilor nu distribuie parohiilor și mănăstirilor vin procurat din alte surse, ci propriul său vin, pentru a fi folosit în activitățile liturgice și pentru a acoperi o parte din cheltuielile legate de susținerea producției de vin a eparhiei din care fac parte aceste unități de cult. Prețul vinului produs de Arhiepiscopia Bucureștilor este unul accesibil și chiar modest, în raport cu prețul pieței.

Așadar, insinuarea că vinul ar fi scump este o atitudine calomniatoare, iar afirmația că vinul ar fi acru este o dezinformare, întrucât vinul Arhiepiscopiei este unul demidulce. Arhiepiscopia Bucureștilor nu livrează parohiilor vin acru, însă gustul acestuia se poate schimba dacă nu a fost păstrat corespunzător, iar dacă vreo parohie ar fi constatat un astfel de caz, ea avea posibilitatea returnării vinului la crama Centrului eparhial. Era mai corect din partea jurnaliștilor să precizeze care parohie anume a primit vin acru, pentru a putea verifica afirmația. Prin urmare, acuzația că vinul este acru are ca scop „înăcrirea” articolului pentru a fi cât mai denigrator la adresa Centrului eparhial.

4. Cât privește acuzarea Pr. Ioan Alexandrescu, de la parohia Chitila I, privind o falsificare a diplomelor de studii, persoanele care susțin aceasta o fac din răzbunare, deoarece au pierdut unele avantaje venite din partea parohiei Chitila I. Cercetarea cazului privind presupusa falsificare a diplomei de studii a fost făcută de Sectorul Juridic și Serviciul Personal al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care au constatat că actele personale depuse de Pr. Ioan Alexandrescu la momentul numirii sale în postul de preot la parohia Buda, protoieria Câmpina (în anul 1998), sunt autentice și nu au nici o legătură cu actele cumnatului său decedat, teologul Gheorghe Postolachi.

Arhiepiscopia Bucureștilor permite autorităților abilitate să verifice aceste acte ale Preotului Ioan Alexandrescu în baza cărora s-a făcut numirea în postul de preot.

În concluzie, se poate înțelege ușor că repetarea periodică și sistematică a acelorași acuzații la adresa Arhiepiscopiei Bucureștilor, nu are ca scop informarea corectă a publicului, ci diminuarea credibilității Bisericii în societate, potrivit unui plan concertat și adaptat la perioada de criză economică actuală.

Comentarii Facebook


Știri recente