Recepția lucrărilor la Biserica Sfântul Nicolae din Dorohoi

Pictura ctitoriei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Dorohoi va fi restaurată în următorii doi ani. Lucrările de restaurare vor fi începute după ce s-a finalizat restaurarea exterioară, realizată între anii 2003-2009, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La Biserica „Sfântul Nicolae” – Domnesc din Dorohoi a avut loc joi, 25 octombrie 2012, recepția finală a lucrărilor de restaurare efectuate la exterior în perioada 2003-2009. La acest moment a participat o comisie formată din reprezentanți de la Oficiul Național al Monumentelor Istorice, de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național a județului Botoșani și de la Primăria Botoșani. Lucrările exterioare au constat în consolidarea și restaurarea zidăriei, înlocuirea învelitorii acoperișului, pe turn și pe nave, cu tablă de cupru, refacerea structurii lemnoase a acoperișului, amenajarea trotuarelor și rigolelor de scurgere și consolidarea interioară a pardoselii. După cum a relatat pr. paroh Stelian Ciurciun, care este și protopop al Protopopiatului Dorohoi, la recepție au mai asistat reprezentanții constructorilor.

„S-a constatat că lucrările executate, care au fost recepționate parțial în anul 2009, se comportă destul de bine, neapărând probleme secundare. Considerăm că și celelalte lucrări care se vor realiza în continuare vor fi de bună calitate pentru această biserică. Recent, am trăit un moment de bucurie pentru că, după mai mulți ani de așteptare, a fost montată schela pentru restaurarea picturii interioare din naos și din sfântul altar. Aceste lucrări au fost contractate de o echipă condusă de doamna Carmen Solomonea, care a mai lucrat la bisericile mănăstirilor Popăuți și Dragomirna. Considerăm că termenii contractului care s-au semnat vor fi respectați, astfel că vom putea să prezentăm iubitorilor de artă și chipurile sfinților din biserica noastră”, a spus pr. paroh Stelian Ciurciun. Biserica „Sfântul Nicolae” din Dorohoi a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495. Acest sfânt lăcaș reprezintă cel mai vechi monument istoric din zonă și unul dintre principalele obiective turistice pentru vizitatorii din țară și din străinătate. Biserica a fost restaurată de câteva ori între anii 1896-1921 și își păstrează în întregime formele originale, înfățișându-se ca un monument bogat decorat. Din 1999, parohia „Sfântul Nicolae” din Dorohoi este păstorită de părintele Stelian Ciurciun care, în urma numeroaselor demersuri, a primit avizul favorabil al Ministerului Culturii și Cultelor pentru începerea lucrărilor de consolidare și restaurare.

Comentarii Facebook


Știri recente