Reactii din intreaga lume ortodoxa la moartea tragica a Patriarhului Petros VII

Intreaga lume crestina a fost afectata de evenimentul tragic al mortii Sanctita]ii Sale Petros VII, Papa si patriarh al Alexandriei si intregii Africi, victima a prabusirii elicopterului care il transporta impreuna cu o delega]ie de 11 persoane, la Muntele Athos, in ziua de 11 septembrie. Patriarhul era asteptat la Manastirea Vatoped, unde urma sa oficieze privegherea si Sf. Liturghie, cu ocazia hramului acestui lacas. Primul dintre inal]ii prelati care au facut declaratii publice referitor la aceasta tragedie a fost P.F. Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, care de altfel a fost si cel care a anuntat public accidentul si tragicul sau bilant. Prea Fericirea Sa s-a declarat complet bulversat de moartea patriarhului Africii, subliniind si contributia pe care Petros VII a avut-o la conducerea Bisericii ortodoxe din Africa.

Imediat dupa ce a aflat tragica veste, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului si-a exprimat durerea referitor la moartea eminentului patriarh de la Alexandria. Sanctitatea Sa a spus ca i se pare incredibil ca Patriarhul Petros VII, un om foarte dinamic, care a oferit nenumarate dovezi de afectiune fata de indigenii africani, nu se mai afla in viata. Patriarhul ecumenic a mai adaugat ca Petros VII lasa in urma o importanta opera misionara. Sanctitatea Sa a transmis apoi condoleante familiilor celor 11 persoane care il insoteau pe Patriarh in vizita acestuia spre muntele Athos.

Patriarhul Alexei II al Moscovei si al intregii Rusii a spus ca moartea partriarhului Petros este o mare pierdere pentru intreaga Ortodoxie. Patriarhul Alexei a mai spus ca nu exista cuvinte care sa exprime sentimentele sale de tristete la acest moment tragic.

Va reamintim ca Patriarhul Petros VII a vizitat de curand Rusia, asa cum de altfel a fost in vizita si in Romania nu cu mult timp in urma. Duminica, in toate Bisericile Ortodoxe nationale din lume au fost oficiate slujbe de pomenire pentru Patriarhul Petros VII.

Comentarii Facebook


Știri recente