„Raze de lumină” – prima revistă creștin ortodoxă în scriere braille din țară

Asociația Filantropia Severin, aflată sub patronajul spiritual al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a lansat marți, 16 martie 2010, în sala de festivități „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului și Strehaiei, prima revistă creștin-ortodoxă din țară – ,,Raze de lumină” – și primul calendar ortodox al Bisericii Ortodoxe Române, ambele în scriere braille, informează episcopiaseverinului.ro. Revista ,,Raze de lumină” este editată și în format audio și are apariție lunară.

La evenimentul de ieri au participat alături de Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei și reprezentanți de la multe instituții din Mehedinți. O prezență aparte a fost desigur reprezentantul Ambasadei SUA la București, doamna Mihaela Paraschivescu-coordonator proiecte în cadrul ambasadei care a dorit să-și exprime bucuria momentului: ,,Ambasada SUA a finanțat în România peste 400 de proiecte iar cu Biserica Ortodoxă Rămână am conlucrat foarte bine. Suntem bucuroși că proiectul a fost bine primit aici la Drobeta Turnu Severin. Noi rămânem deschiși în continuare pentru alte colaborări..”.

La rândul său, părintele episcop Nicodim, după ce a făcut o prezentare a activității social-filantropice a Eparhiei a ținut să sublinieze importanța acestui proiect: ,,Chiar dacă este puțin pentru aceste persoane, totuși, puțin câte puțin putem ajuta și noi după putință semenilor care au aceste probleme. Ne dorim ca proiectul să fie sustenabil și să facem tot posibilul să ne implicăm și în ceea ce privește persoanele cu deficiență de vorbire și auz. Avem deja avem un părinte care cunoaște limbajul mimico-gestual, urmează să găsim un spațiu propice unde să se slujească Sfânta Liturghie, și unde aceste persoane să se poată spovedi și să primească toată asistența religioasă.”

La acest eveniment a participat și domnul Leontin Mladinescu – președintele filialei interjudețene Dolj și Mehedinți și Ilie Ghoerghița – președintele Clubului Nevăzătorilor din Mehedinți dar și câteva persoane nevăzătoare.

Publicațiile realizate de Episcopia Severinului și Strehaiei, prin Sectorul Social, se tipăresc la Sediul Asociației Persoanelor Nevăzătoare din Drobeta Turnu Severin (str. Brâncoveanu, nr. 282), la o imprimantă specială pentru scrierea braille. Aparițiile editoriale sunt destinate persoanelor cu deficiență de vedere din județul Mehedinți și nu numai, fiind realizate în cadrul proiectului: „Centrul informațional pentru persoanele cu deficiență de vedere din Drobeta Turnu Severin, „Didim cel Orb”.

Revista va avea apariție lunară, având un număr de peste 40 de pagini, ce conțin atât învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe, poezie religioasă, precum și crâmpeie din viața persoanelor nevăzătoare, întrucât aceste persoane își aduc contribuția lor la realizarea acestei reviste. Aceste publicații se împart gratuit persoanelor nevăzătoare din Mehedinți.

Proiectul „Centrul informațional pentru persoanele cu deficiență de vedere din Drobeta Turnu Severin, „Didim cel Orb”este implementat de Asociația Filantropia Severin în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, Filiala Interjudețeană Dolj Mehedinți, Subfiliala Drobeta Turnu Severin și finanțat de Ambasada Statelor Unite la București.

În ceea ce privește Centrul informațional „Didim cel Orb” din Dr. Tr. Severin, acesta a fost înființat în cadrul proiectului „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind”, proiect depus de Asociația Filantropia Severin și finanțat de Ambasada Americii din România.

Asociația Filantropia Severin nu este la prima sa colaborare cu Ambasada Americii din România, aceasta finanțând în anul 2008 proiectul „Și bătrânii sunt ai noștri!”, adresat vârstnicilor, proiect care s-a încheiat în martie 2009.

Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” se află în curs de derulare, el desfășurându-se pe o perioadă de șapte luni, 24 septembrie 2009 – 30 aprilie 2010, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Dr. Tr. Severin, beneficiind de un buget de 25.181 $, co-finanțarea din partea Asociației Filantropia fiind de 6400 $.

Acest proiect își propune să promoveze accesul persoanelor cu deficiență de vedere la tehnologiile informației și comunicării, contribuind astfel la creșterea gradului de informare și de independență a persoanelor nevăzătoare din Drobeta Turnu Severin, precum și la sporirea nivelului lor de educație.

Pentru a aduce bucurie acestor persoane, cu prilejul Praznicului Nașterii Domnului, Centrul a fost dotat cu tehnologii asistive care permit persoanelor cu deficiențe senzoriale să utilizeze computer-ul, internetul și serviciile de comunicare aferente acestuia la fel de eficient ca și o persoană fără dizabilități.

Astfel că, periodic, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, un informatician (Dl. Viorel Ianăși), a realizat sesiuni de training cu persoanele cu deficiență de vedere, întrucât proiectul își propune instruirea a cincisprezece persoane nevăzătoare în a lucra cu echipamentul hardware și software special, pentru a putea edita și imprima reviste și alte materiale informative în braille, pentru a audia cărți și ziare pe internet (cu ajutorul sintetizatorului de voce), pentru a imprima CD-uri și DVD-uri în format audio, și chiar pentru a-și crea propriul site și propria mini-bibliotecă audio.

Întotdeauna, la întâlnirile cu nevăzătorii participă și Dl. Radu Trăilescu-Inspector Social al Eparhiei Severinului și Strehaiei pentru persoanele cu deficiență de vedere, el însuși o persoană cu o astfel de problemă. Prin aceasta Biserica este astfel mult mai prezentă în viața acestor persoane și a comunității, în general.

Acest Centru informațional vine în sprijinul persoanelor cu deficiență de vedere prin faptul că oferă acces la o gamă diversă de informații și un contact mult mai complex cu noile realități ale vieții culturale și sociale. În curând va fi realizată și o pagină de Internet a persoanelor cu deficiență de vedere din Drobeta Turnu Severin, urmând a se achiziționa mai întâi domeniul.

Cu ajutorul tehnologiilor de acces, persoanele cu deficiență de vedere pot să-și depășească deficiența vizuală, să devină active în societate, independente, informate, educate, punându-și în valoare potențialul propriu. Acestea contribuie, prin urmare, la optimizarea procesului de învățare și la sporirea calității vieții persoanelor nevăzătoare, devenind un mijloc compensatoriu pentru deficiența lor vizuală.

În cadrul Centrului, Asociația Filantropia Severin își propune și alte activități: înființarea unei mini-biblioteci audio; imprimare de CD/DVD-uri cu piese de teatru, opere literare, conferințe, muzică populară și religioasă, rugăciuni, fragmente din Noul Testament, etc; dezvoltarea cuprinsului revistei cu articole din diverse domenii și înregistrarea ei audio; producerea de materiale în braille și audio care să genereze venituri prin care să fie acoperite costurile de întreținere ale Centrului; etc.

Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” deschide persoanelor cu deficiență de vedere oportunități multiple: o mai bună cunoaștere a realităților concrete a comunității în care trăiesc, o puternică afirmare pozitivă în stare să schimbe părerea greșită a societății că persoanele cu deficiență sunt ineficiente, o valorizare și o dezvoltare personală continuă.

Existența Centrului „Didim cel Orb”, a revistei, a site-ului și a celorlalte materiale informative va face ca „glasul” persoanelor nevăzătoare să se audă cu mai multă putere, să fie ascultat și respectat. De aceea, Centrul poate fi considerat un model de bună practică pentru cei care oferă asistență și sprijin persoanelor cu deficiență de vedere din România.

Comentarii Facebook


Știri recente