Articolul pe care îl redăm în cele ce urmează, cu titlul „Răstignesc” unitatea Ortodoxiei, tradus din limba greacă, a fost publicat în ziarul „Prezentul” din Grecia, în data de 15 mai 2011 și preluat de pe site-ul romfea.gr din Grecia:
„O scrisoare – invitație a Patriarhului Ecumenic și un… așezământ din Ierihon amenință să arunce în aer unitatea Ortodoxiei.
Și să iasă cu răni grave din ultimele evenimente care au provocat tensiuni subterane în relațiile multor Biserici Ortodoxe locale cu Patriarhia Ecumenică și au dus la conflict deschis Patriarhia Ierusalimului cu Patriarhia Română.
Pentru multă lume, ceea ce se întâmplă are aceeași importanță. Și, desigur, în orice altă situație, dacă exista buna intenție arătată de toate părțile, toate problemele ar fi fost soluționate într-o singură zi. Însă, așa cum spun clerici cu experiență, „spinii” care au apărut recent în relațiile dintre Biserici constituie motivele, în spatele cărora, foarte probabil, se ascund alte planuri, coaliții străine și scopuri și intenții diferite.
Cu două viteze
În zilele Paștilor, Patriarhul Ecumenic a invitat pe Întâistătătorii Bisericilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului și Ciprului să participe la o consfătuire care va avea loc la Fanar, având ca temă principală evoluțiile din Orientul Mijlociu. Și în afară de evenimentele și datele noi din Orientul Mijlociu, la Sinodul Întâistătătorilor care va avea loc la sfârșitul lunii august se va discuta și despre Sinodul „Panortodox” care este în pregătire, despre strategia pe care o arată Biserica Rusiei, dar și despre conflictul recent care a izbucnit între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ierusalimului.
Supărarea provocată de publicarea scrisorii Patriarhului Bartolomeu a fost mare, mai ales între Întâistătătorii celorlalte Biserici Autocefale care nu au fost invitate la Sinod. Dreptul de participare, conform Patriarhiei Ecumenice îl au numai Bisericile întemeiate de Sinoade Ecumenice. Se susține că Patriarhia Ecumenică, prin această mișcare, separă Bisericile Ortodoxe în Biserici „cu două viteze” și nu favorizează deloc unitatea ortodocșilor. Unii arhierei fac comentarii (pe această temă) că nu este cu putință ca Fanarul să separe conducătorii Bisericilor în Întâistătători și … mai puțin Întâistătători. Și, în special, atunci când, mai înainte s-au discutat probleme atât de mari la ultima întâlnire interortodoxă desfășurată la Geneva, cum este tema Autocefaliei Bisericilor. „Întâistătătorii care vor participa nu reprezintă nici a zecea parte din credincioșii ortodocși”, zicea un mitropolit cu numeroasă turmă de credincioși în străinătate. Prin această mișcare, Patriarhia anulează sinodalitatea și creează un precedent negativ, care poate rupe iremediabil unitatea Ortodoxiei.
Pentru un cămin…
Cealaltă problemă gravă care a separat în două tabere comunitatea Ortodoxă din întrega lume este disputa izbucnită între Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română. În urmă cu câteva zile, Patriarhia Ierusalimului a ajuns până la extrem și a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română, caterisind pe reprezentantul Bisericii Române în Țara Sfântă. Ierusalimul a acuzat pe români că au intrat pe teritoriul lui. Patriarhia Ierusalimului a trecut la luarea celor mai dure măsuri între Biserici Ortodoxe, prin întreruperea comuniunii. Și asta – zic cei care cunosc bine, problemele, – în primul rând ca să nu le vină și altor Biserici (mai ales rușilor) pofta de a avea pretenții asemănătoare. Teofil, Patriarhul Ierusalimului, nu a acceptat cererea Patriarhului Daniel al României, de a-și da binecuvântarea pentru slujirea în locașul de închinare și funcționarea căminului Bisericii Române, pe teritoriul jurisdicției Ierusalimului. Din partea Sa, Patriarhul României Daniel a acuzat pe Patriarhul Teofil de tratarea problemei cu prea multă ușurință, susținând că ridicarea căminului și a bisericii a pornit pe la mijlocul anilor ‘90 și că Patriarhul de atunci al Ierusalimului, Diodor, fusese de acord, în această privință, cu Patriarhul României, Teoctist. Este rău – se vorbește la Patriarhia Română – că Patriarhul Ierusalimului s-a grăbit și nu a așteptat să se găsească o soluție acceptată în comun, din moment ce se convenise să aibă loc o întâlnire comună a reprezentanților celor două Biserici, la sfârșitul lui mai”.