Raspuns la articolul din ziarul Ziua de Iasi din data de 9 ianuarie 2004, cu titlul:Mitropolitul Daniel a lasat 40 de oameni fara loc de munca

In legatura cu campania de denigrare si calomniere dusa impotriva Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a Centrului Eparhial Iasi, avind in vedere ca am fost implicat in activitatea de redobindire si a cladirii si terenului fostei proprietati a Manastirii Sfantul Sava, impreuna cu dl. Prof.Dr.Ing. Dumitru Radauceanu, facem urmatoarele precizari pe marginea articolului calomniator din cotidianul Ziua de Iasi, din data de 9 ianuarie 2004, cu titlul ‘Mitropolitul Daniel a lasat 40 de oameni fara loc de munca’:

Mai intai trebuie sa precizam faptul ca Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel, de cand a venit la Iasi a infiintat si a creat sute de locuri de munca, nicidecum nu a redus locurile de munca, fie la Centrul Eparhial, fie la alte institutii anexe, afirmatie ce poate fi dovedita cu exemple concrete.

In ceea ce priveste situatia cladirii IPROCHIM-Iasi, facem urmatoarele precizari cu toata raspunderea pe care ne-o asumam:

Corpul de cladire B, ce a facut parte din patrimoniul IPROCHIM-Iasi, a fost dezafectat inca din anul 1997 datorita faptului ca dupa anul 1989 activitatea de proiectare a suferit din lipsa de comenzi si din alte lipsuri pe care nu le mai enumeram, incat pensionarile si reducerile de personal au obligat conducerea la o drastica restrangere de activitate.

Multi dintre proiectanti si-au facut propriile societati, preferind sa lucreze individual pentru proiecte mai mici. Asa se face ca aceasta cladire a fost inchiriata mai intii Societatii Alter Ego SRL, apoi Directiei Generale a Vamilor si , in cele din urma Protopopiatului Iasi I.

Cladirea respectiva a fost construita in anul 1880 pe terenul fostei Manastiri Sfantul Sava, iar ca marturie sunt zidurile din partea vestica a cladirii si beciul care pleaca din curtea bisericii si se termina la 3 metri de cladire. Aceasta cladire a fost construita sub patronajul Manastirii Sfantul Sava si a avut diverse destinatii alaturi de alte cladiri, care, in decursul istoriei, au fost demolate, iar terenul a trecut in proprietatea Liceului Vasile Alecsandri si IPROCHIM -Iasi. Se pune deci problema nu a ‘lacomiei IPS Daniel’, dupa cum precizeaza ziarul Ziua de Iasi, de a aduna cat mai multe proprietati, ci de indatorirea fiecarui slujitor al Bisericii, fie el arhiereu sau simplu preot, de a reintregi, a redobindi ori de a pastra cu sfintenie patrimoniul mobil si imobil bisericesc, care in decursul istoriei a fost instrainat abuziv, iar acum a fost adus in proprietatea Bisericii nu gratuit, ci platit cu mari eforturi.

In concluzie afirmam:

Nu cred ca putea cineva inventa o mai mare dezinformare ca aceasta,

1. La data initierii actiunii de redobindire a terenului, cladirea era dezafectata de 6 ani, nemaifiind nici un angajat in ea. Eronat s-a spus ca Inalt Prea Sfintitul Daniel a ‘lasat 40 de oameni fara loc de munca’.

2. Daca nu se initia aceasta actiune de redobindire a terenului, prin care aceasta forma legala de licitatie publica, exista riscul ca aceasta cladire ce face parte din scitul Sfantul Sava, sa fie luata de altcineva cu bani mult mai putini decit a platit Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru a fi demolata, iar in locul ei sa fie construit un hotel si un restaurant cu piscina de 5 stele.

3. Modul de redobindire a cladirii s-a facut numai pe cale legala, respectind legile tarii, si nu alte interese de grup.

4. Evaluarea cladirii a fost facuta de o societate pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei nici nu o cunoaste, ea fiind desemnata de conducerea IPROCHIM-Bucuresti. Cladirea a fost preluata, dupa achitare, intr-o stare avansata de degradare, fapt ce necesita investitii de mari sume de bani pentru reabilitarea ei.

Precizam ca daca evaluarea nu ar fi reflectat adevarata valoare a imobilului, Ministerul Muncii nu ar fi alocat o suma importanta de bani pentru reabilitarea acestei cladiri.

prof. dr. ing. Dumitru Radauceanu

Protopop, Pr, Constantin Andrei.

Raspuns al conducerii IPROCHIM-Bucuresti

Ne surprind afirmatiile din ziarul ‘Ziua’ de Iasi din 09.01.2004, care contin o serie de lucruri neconforme cu realitatea, dupa cum urmeaza:

* Imobilul vindut de SC IPROCHIM SA nu a fost evaluat inainte de licitatie la valoarea de 30 de miliarde de lei.

* Evaluarea imobilului suspus vanzarii se face de catre o firma neutra, autorizata si nu de conducerea IPROCHIM, cum fals se afirma in articol. Raportul de evaluare se inainteaza la APAPS, care prin reprezentantul sau in Adunarea Generala a Actionarilor il supune aprobarii acestuia.

* Salariatii de la SC IPROCHIM nu au avut intentia de a cumpara acest imobil, fiind contrar legilor in vigoare.

* Conducerea SC IPROCHIM SA, precizeaza ca in cursul anului 2003 nu a fost disponibilizat nici un salariat din cadrul Centrului de Inginerie Iasi-IPROCHIM.

Totodata dorim sa precizam urmatoarele:

In cadrul Centrului de Inginerie Iasi existau doua cladiri. In cladirea principala isi desfasoara activitatea salariatii centrului si in prezent. Cladirea scoasa la licitatie reprezinta un activ sub-utilizat, avand un grad de uzura avansat si care nu era util societatii.

Ne exprimam nedumerirea fata de aceste informatii deformate care se propaga intr-un ziar cu un tiraj important, precum si lipsa de profesionalism a autorilor articolului.

DIRECTOR GENERAL

Mihai Valuta

Comentarii Facebook


Știri recente