Raspuns la articolul denigrator publicat in cotidianul ‘Ziua de Iasi’ in editia din data de 09 ianuarie 2004

In legatura cu campania de denigrare si calomniere dusa impotriva Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a Centrului Eparhial Iasi, avand in vedere ca am fost implicat in activitatea de redobandire a cladirii si terenului fostei proprietati a Manastirii ‘Sfantul Sava’, impreuna cu domnul Dumitru Radauceanu, facem urmatoarele precizari pe marginea articolului calomniator din cotidianul ‘Ziua de Iasi’ publicat in editia din 09 ianuarie 2004, cu titlul ‘Mitropolitul Daniel a lasat 40 de oameni fara loc de munca’.

Mai intai, trebuie sa precizam ca Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel, de cand a venit la Iasi, a infiintat si a creat zeci si sute de locuri de munca, nicidecum nu a redus locurile de munca, fie la Centrul Eparhial sau alte institutii anexe, afirmatie ce poate fi dovedita cu exemple concrete.

In ceea ce priveste situatia cladirii IPROCHIM – Iasi, facem urmatoarele precizari cu toata raspunderea pe care ne-o asumam:

Corpul de cladire B, ce a facut parte din patrimoniul IPROCHIM – Iasi, a fost dezafectat inca din anul 1997 datorita faptului ca dupa anul 1989 activitatea de proiectare a suferit din lipsa de comenzi si din alte lipsuri pe care nu le mai enumeram, incat pensionarile si reducerile de personal au obligat conducerea la o drastica restrangere de activitate.

Multi dintre proiectanti si-au facut propriile societati, preferand sa lucreze individual pentru proiecte mai mici. Asa se face ca aceasta cladire a fost inchiriata mai intai societatii ‘Alter Ego S.R.L.’, apoi Directiei Generale a Vamilor – Iasi si, in cele din urma, Protopopiatului Iasi I.

Cladirea respectiva a fost construita in anul 1880 pe terenul fostei Manastiri ‘Sfantul Sava’, actualmente Parohia ‘Sfantul Sava’, iar ca marturie sunt zidurile din partea vestica a cladirii si beciul care pleaca din curtea bisericii si se termina la 3 metri de cladire. Aceasta cladire a fost construita sub patronajul Manastirii ‘Sfantul Sava’ si a avut diverse destinatii alaturi de alte cladiri, care, in decursul istoriei, au fost demolate, iar terenul trecand in proprietatea Liceului ‘Vasile Alecsandri’ si a IPROCHIM – Iasi. Se pune deci problema nu a ‘lacomiei I.P.S. Daniel’, dupa cum precizeaza ziarul ‘Ziua de Iasi’, de a aduna cat mai multe proprietati, ci de indatorirea fiecarui slujitor al Bisericii, fie el arhiereu sau simplu preot, de a reintregi, de a redobandi sau de a pastra cu sfintenie patrimoniul mobil si imobil bisericesc. Este vorba, deci, de o redobandire a unui bun bisericesc, care in decursul istoriei a fost instrainat abuziv, iar acum a fost adus in proprietatea Bisericii, nu gratuit, ci platit cu mari eforturi.

In concluzie afirmam:

Nu cred ca putea cineva inventa o mai mare dezinformare ca aceasta.

1. La data initierii actiunii de redobandire a terenului, cladirea era dezafectata de 6 ani, nemaifiind nici un angajat in ea. Eronat s-a spus ca I.P.S. Daniel a ‘lasat 40 de oameni fara loc de munca’.

2. Daca nu se initia aceasta actiune de redobandire a terenului, prin aceasta forma legala de licitatie publica, exista riscul ca aceasta cladire ce face parte din schitul ‘Sfantul Sava’ sa fie luata de altcineva cu bani mult mai putini decat a platit Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru a fi demolata, iar in locul ei sa fie construit un hotel si un restaurant cu piscina de 5 stele.

3. Modul de redobandire a cladirii s-a fcut numai pe cale legala, respectand legile tarii, si nu alte interese de grup.

4. Evaluarea cladirii a fost facuta de o societate pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei nici nu o cunoaste, ea fiind desemnata de conducerea IPROCHIM – Bucuresti. Cladirea a fost preluata, dupa achitare, intr-o stare avansata de degradare, fapt ce necesita investitii de mari sume de bani pentru reabilitarea ei.

Precizam ca daca evaluarea nu ar fi reflectat adevarata valoare a imobilului, Ministerul Muncii nu ar fi alocat o suma importanta de bani pentru reabilitarea acestei cladiri.

Prof.Dr.Ing. Dumitru Radauceanu

Protopop Pr. Constantin Andrei al

Protopopiatului Iasi I

09 ianuarie 2003

Comentarii Facebook


Știri recente