Raspuns in urma articolului Staretul Manastirii Barnova se razbuna.

Ca urmare a articolului intitulat Staretul Manastirii Barnova se razbuna publicat de ziarul Ziua de Iasi in nr. 1857 din data de 11/06/2004, in care se afirma ca ‘Staretul Manastirii Barnova a debransat chilia ieromonahului Calistrat Chifan de la reteaua de energie electrica si de la cea de apa potabila.’, doresc sa fac urmatoarele precizari:

Pe data de 29.05.2003, Inspectoratul Judetean in Constructii Iasi (I.J.C.), reprezentat prin dr. Ing. Lupasteanu Radu – inspector sef adjunct, ing. Csukan Iosef si arh. Ing. Diaconu Doina, inspectori de stat in cadrul I.J.C. Iasi, a efectuat o inspectie la ansamblul de cladiri din incinta Manastirii Birnova. In Procesul Verbal nr. 2211/29.05.2003, I.J.C. Iasi a constatat degradarile si avariile structurale grave ale Casei Monahale (Casa Domneasca), cladire in care se aflau la acea data trapeza, bucataria, chilia Parintelui Calistrat, chilia subsemnatului si citeva camere cu rol de magazie.

Pentru prevenirea unor accidente tehnice si pentru asigurarea protectiei monumentului istoric, I.J.C. Iasi a dispus ducerea la indeplinire in regim de urgenta a urmatoarei masuri: Evacuarea, dezafectarea spatiilor folosite in cladirea staretiei care prezinta pericol de prabusire. De asemenea, se vor imprejmui locurile periculoase si si se va limita accesul persoanelor. Interventiile la aceasta constructie se vor face cu respectarea prevederilor legale cu privire la autorizatia lucrarilor de construire (Legea nr. 50/1991 ? Legea nr. 453/2001, avandu-se in vedere caracterul de urgenta reclamat de starea tehnica actuala, conform art. 6(13) si 3(b) din Legea mentionata. Termen: 10 zile; Raspund: Consilier Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Staret Manastirea Birnova.

Aceeasi stare de degradare avansata si riscul producerii unor incendii si electrocutari a fost semnalata si de catre Corpul Pompierilor Militari al Judetului Iasi.

Ierom. Calistrat a luat cunostinta prin semnatura proprie de hotarirea I.J.C. Iasi si stia ca in momentul aplicarii acesteia va trebui sa elibereze chilia si sa se mute intr-o alta chilie libera.

Asadar, debransarea Casei Domnesti a Manastirii Barnova, care a fost efectuata de catre S.C. Electrica S.A. Iasi, nu este o razbunare a mea personala indreptata impotriva Ierom. Calistrat Chifan, ci ducere la indeplinire a hotaririi I.J.C. Iasi.

Staret Ierom. Paisie Furdui

Manastirea Birnova Iasi, 11.06.2004

Comentarii Facebook


Știri recente