Rânduieli speciale în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos are în cultul ortodox slujbe și rânduieli speciale. În Săptămâna Patimilor, de duminica seara până vineri seara, se oficiază slujba deniilor pentru zile de luni până sâmbăta din Săptămâna Mare. Dintre aceste slujbe deniile de joi și vineri seara sunt speciale prima, cea de joi seara, fiind Denia celor 12 Evanghelii (care vorbesc despre Patimile Domnului) care se săvârșește după această rânduială numai în Biserica Ortodoxă Română. Iar la cea de vineri seara, Denia din Marea și Sfânta Sâmbătă, se cântă Prohodul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În Săptămâna Mare se săvârșește luni, marți și miercuri Liturghia darurilor mai înainte Sfințite iar joi și sâmbătă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Ziua de vineri este zi aliturgică adică nu se săvârșește Sfânta Liturghie.

La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Sfânta și Marea Joi se scoate, la Proscomidie, un Sfânt Agneț special care este sfințit la această Liturghie și va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială, miridele rezultate fiind folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

În Sfânta și Marea Joi la sfârșitul Sfintei Liturghii există rânduiala spălării picioarelor în amintirea gestului făcut de Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taină când a spălat picioarele celor 12 apostoli. Această rânduială se săvârșește în unele mănăstiri din Patriarhia Română și este oficiată de starețul mănăstirii care spală picioarele a 12 dintre viețuitorii mănăstirii pe care o conduce. În Sfânta și Marea Vineri, în Biserica Ortodoxă se săvârșesc Ceasurile Împărătești în cadrul cărora se citesc textele evanghelice legate de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. Aceste ceasuri se numesc împărătești deoarece în Bizanț participa și împăratul la ele. Tot în Sfânta și Marea Vineri se săvârșește după ceasurile împărătești se săvârșește slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf pe care este reprezentată punerea în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne în mijlocul bisericii până la sfârșitul slujbei Deniei Prohodului Domnului de vineri seara când este dus de preoți în Sfântul Altar după ce a fost purtat în procesiune în jurul bisericii. În Sfântul Altar, Epitaful este așezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului când va fi așezat la locul său în biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…